Domaći pronalazači godišnje patentiraju tek dvadesetak izuma

Nema tačnog broja pronalazača u Crnoj Gori, ali ovim poslom se kontinuirano bavi nekoliko inženjera
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 08:01h

Crnogorac možda nije izumio naizmjeničnu struju ili internet, ali ako jednog dana točak sa dvoprofilnom gumom, uređaj za akumulaciju obrtnog momenta kod bicikla ili sistem za korišćenje energije koju stvaraju plutajući objekti na morskim talasima postanu stvari bez kojih se život ne može zamisliti, to će biti zasluga naših sugrađana.

Iako nema zvaničnog i tačnog broja pronalazača u Crnoj Gori, ovim poslom se kontinuirano i ozbiljno bavi nekoliko ljudi, uglavnom inžinjera. Jedan od njih, vjerovatno najpoznatiji, je i Zoran Ilinčić iz Kolašina.

"Zanimanje pronalazač je vrlo rijetko i u najrazvijenijim društvima, a kod nas posebno. Naime, da bi se napravio nov i funkcionalno superioran proizvod, potrebno je da određeni broj ljudi, po pravilu vrlo obrazovanih, pojedinačno ili u grupi, organizovano radi na projektovanju i proizvodnji tog novog proizvoda", ističe Ilinčić, i dodaje da je “sva naučna i stručna priča, koja za rezultat nema konkretan proizvod, obično gubljenje vremena”.

Skupo i komplikovano, ali važno zanimanje

Da bi neko društvo moglo da napreduje, kaže on, mora da proizvodi takve proizvode koji su bolji od onih u dotadašnjoj upotrebi. Stalna trka u cilju proizvodnje što boljeg proizvoda je osnovna karakteristika modernih privrednih sistema.

Preko 40 godina se bavim osmišljavanjem novih proizvoda i u oblastima gdje nijesam dobio konkretan posao od naručioca.

"Ja sam dugo konstruisao i pravio specijalne mašine, po pravilu sa takvim karakteristikama koje se nijesu mogle naći na tržištu. U posljednjih 25 godina, napravio sam preko 70 takvih mašina. Sve one su imale neku inovativnu karakteristiku. Pored toga , preko 40 godina se bavim osmišljavanjem novih proizvoda i u oblastima gdje nijesam dobio konkretan posao od naručioca. Kao rezultat toga imam preko 40 potpuno novih, tehnološki i tehnički vrlo naprednih proizvoda i proizvodnih procesa, za koje tražim investitora. U tom cilju sam napravio niz kontakta po Evropi i Aziji", ističe Ilinčić, i dodaje da postoji ozbiljno interesovanje za dalju komercijalizaciju njegovih izuma kao što su kuhinjska presa za meso i uređaj za akumulaciju obrtnog momenta kod bicikala.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: