Ministar Duško Marković ne spava zbog boljeg sjutra

Za dodatne obaveze ne prima nadoknadu, već satisfakciju što svojim radom doprinosi boljitku države i njenih građana
51 pregleda 0 komentar(a)
Marković Veljović, Foto: Arhiva Vijesti
Marković Veljović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.10.2011. 08:16h

Prema broju funkcija koje ima, ali i ovlašćenjima, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković je prevazišao kolegu potpredsjednika Vujicu Lazovića, s tim što je Lazović za sve dodatne obaveze primao nadoknadu, a Marković tvrdi da to radi besplatno.

„Ni za jedno od navedenih zaduženja ne primam nikakvu vrstu nadoknade, već satisfakciju nalazim u prilici da svojim radom doprinesem boljitku države i njenih građana“, rekao je Marković “Vijestima”, koji je je u imovinskom kartonu Komisiji za konflikt interesa, upisao da za angažman u Vladi prima 1.166 eura i kao član Sudskog savjeta 500 eura mjesečno.

Dok Lazović kao potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem u okviru desetak svojih funkcija uglavnom brine o finansijskom dobru države, Marković kroz dvije osnovne funkcije koordinira svim državnim institucijama koje predlažu, sprovode zakone, bore se protiv korupcije i kriminala.

Ima ovlašćenja da njihove čelnike pozove na referisanje, javno prozove, ukori, upozori, što često javno i čini, a da niko od njih nema dilemu da li za to sve ima mandat.

U suštini, sve aktivnosti koje država sprovodi u oblasti vladavine prava, koordinira potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku i ministar pravde.

Tako, kroz ovlašćenja koja ima najopterećeniji koordinator, njemu referišu - prvi policajac, prvi tužilac, prvi sudija, prvi za borbu protiv pranja novca, ako procijeni i kolege ministri.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: