Najljepša markica: "400 godina od rođenja Svetog Vasilija Ostroškog"

Akcija "Izaberimo najljepšu poštansku marku" organizuje se već 4 godine
164 pregleda 0 komentar(a)
Pošta Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Pošta Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.10.2011. 19:34h

Poštanska marka "400 godina od rođenja Svetog Vasilija Ostroškog" najljepša je marka koju je Pošta Crne Gore izdala u prošloj godini, odlučili su građani.

Autor idejnog rješenja marke je Đorđije Radević iz Podgorice, a markica je štampana u 200.000 primjeraka, saopšteno je iz Pošte.

Najljepša markica, po ocjeni građana

Korisnici usluga Pošte su tokom prethodnih mjeseci mogli da glasaju za jednu od 30 poštanskih maraka koje je Pošta Crne Gore objavila u 2010. godini.

Akcija "Izaberimo najljepšu poštansku marku" organizuje se već 4 godine. Tom akcijom Pošta želi da građanima približi filateliju i značaj koji poštanska marka ima.

Nagrade za one koji su glasali

Za deset građana koji su glasali, putem sajta ili slanjem kupona, Pošta je obezbijedila deset luksuznih filatelističkih albuma sa svim prošlogodišnjim izdanjima prigodnih maraka. Dobitnici u toj nagradnoj igri su:

1. David Županović, Rakite br.1; Kotor

2. Dragiša Drljević, Novo naselje bb; Berane

3. Dragoljub Sjekloća, V. Rolovića, fax – 42/A; Bar

4. Ana Lazarević, Perast

5. Goran Ukšanović, Gretva br. 6, Stari Bar

6. Andrijana Dabanović, Bracana Bracanovića br.88; Podgorica

7. Vladimir Vučetić, Lastva Grbaljska, Budva

8. Aleksandar Vulić, Branka Deletića bb, Andrijevica

9. Branka Bošnjak, Džordža Vašingtona br.18; Podgorica

10. Sanja Raonić, Serdara Jola Piletića 11/12; Podgorica

Malo istorije

Naplata poštanske takse markama započeta je 1840. godine, kada je u Velikoj Britaniji u poštanski saobraćaj puštena prva marka „crni peni“ (marka od jednog penija, crne boje, sa likom kraljice Viktorije).

Crna Gora je svoju prvu poštansku marku izradila 1873. godine u Beču, a naredne, 1874. godine ove marke uvedene su u redovan saobraćaj. Posebnu vrstu izdanja činile su prigodne marke kojima su, počev od 1893. godine, obilježavani značajni događaji i jubileji crnogorske istorije.

Prvo prigodno izdanje koje je Crna Gora upriličila bilo je povodom četiri stotine godina Obodske štamparije. Crna Gora je 15. decembra 2005. godine sama izdala poštansku marku, prvi put nakon 1913. godine.

Poštanska marka, dakle, nije samo sredstvo plaćanja već jedan od najvažnijih kulturoloških znakova svake zemlje. Usmjerena na masovno korišćenje u nacionalnom i međunarodnom saobraćaju, nosi poruku o kulturi i civilizaciji zemlje iz koje dolazi, o njenim privrednim, naučnim i sportskim postignućima, turističkim ljepotama i istorijskim događajima.

Poštanska marka ostaje u nasljeđe generacijama i predstavlja važan segment tradicije svake države.

Bonus video: