Pacijenti sa karcinomom ostali bez lijeka

Kazali su da su od proizvođača “Ebewe” dobili tvrdnju da će im isporučiti lijek “zoledronat” (1 x 4 miligrama, generička paralela “Zomete”) u roku od deset do petnaest dana
1214 pregleda 1 komentar(a)
Zometa, Foto: Elcorreodelsol.com
Zometa, Foto: Elcorreodelsol.com
Ažurirano: 26.04.2018. 18:45h

Crnogorski zdravstveni sistem ostao je bez “zometa”, lijeka koji koriste pacijenti oboljeli od karcinoma sa uznapredovalom bolešću koja je zahvatila kosti.

Iz te ustanove “Vijestima” je rečeno da je razlog nestašice “zomete” zastoj u proizvodnji, izazvan tehničkim problemima.

“Prema informacijama koje smo dobili od proizvođača ‘Novartis’, ne zna se kada će problem da bude riješen, odnosno kada će moći da nastave proizvodnju”, odgovorili su iz “Montefarma”.

U odgovoru “Montefarma” piše da tog lijeka nema ni u privatnim apotekama.

“Iako nemamo mehanizme da saznamo ima li tog lijeka u privatnim apotekama, pozvali smo neke od njih i saznali da ‘Zometu’ nemaju od novembra prošle godine”, kazali su iz Montefarma.

Iz te ustanove rekli su da je nedostatak “zomete” problem cijele Evrope, a ne samo Crne Gore i regiona, i da vjeruju da će se ubrzati rješavanje problema.

“Vijesti” su juče provjerile telefonom da li lijeka za najteže bolesnike ima u pojedinim privatnim apotekama u Srbiji. U jednoj beogradskoj privatnoj apoteci rečeno nam je da imaju “zometu” i da košta oko 6.500 dinara, odnosno oko 55 eura.

Lijek se u Crnoj Gori nalazi na osnovnoj listi, a tenderska cijena mu je 34,98 eura. Prije nestašice, taj lijek je prošle godine u privatnim apotekama koštao više od 100 eura.

Lijek “zometa” koriste odrasli pacijenti sa metastazama kancera u kostima, između ostalih, i pacijentkinje sa karcinomom dojke. Takođe, namijenjen je za smanjenje koncentracije u krvi kod odraslih pacijentata, gdje je ona previsoka zbog prisustva tumora.

U “Montefarmu” tvrde da ulažu napore kako bi nabavili potrebni lijek kod drugih proizvođača.

Kazali su da su od proizvođača “Ebewe” dobili tvrdnju da će im isporučiti lijek “zoledronat” (1 x 4 miligrama, generička paralela “Zomete”) u roku od deset do petnaest dana.

Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” kako kometarišu činjenicu da je javno zdravstvo ostalo bez citostatika “zometa” i da li ga i u kojim privatnim apotekama mogu nabaviti pacijenti.

Bonus video: