Obnova glavnog mosta u Beranama otežala život građanima

Danijela Lutovac dolazi iz najudaljenijeg naselja, Zagorje, sedam kilometara od grada, i bez javnog prevoza, svakoga jutra mora ustati u šest sati da bi stigla na vrijeme na nastavu
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 17:43h

Rekonstrukcija glavnog gradskog mosta u Beranama i zabrana saobraćaja umnogome su poremetili život stanovnika sa obiju strana rijeka. Na desnoj obali nalazi se nekoliko velikih gradskih naselja, kao što su Hareme, Jasikovac i Donje Luge, kao i mnogobrojna sela kojima je ovaj most bio nabliži put do gradskog jezgra.

Tamo, pod Jasikovcem je i jedna od tri gradske osnovne škole. Na lijevoj obali su sve druge škole, osnovne, srednje i visokoškolske ustanove, kao i opštinske i državne institucije i službe. Alternativa ovom mostu je jedino magistralni most, nekoliko kilometara dalje.

Pomoćnik direktora Osnovne škole "Radomir Mitrović", sa lijeve obale, Milutin Joksimović ističe da ova škola ima preko hiljadu učenika i da polovina đaka i skoro sve osoblje dolazi sa druge strane grada, ali da do sada nijesu imali problema.

On priča da se djeca i roditelji snalaze kako znaju i umiju, uz dodatne troškove za prevoz zaobilaznim putem.

"Treba znati da taj put vodi kroz gradsko naselje Hareme, gdje je ulica uska i skoro bez trotoara, tako da je saobraćajno preopterećena. Ne znam šta rade tako dugo, ali bih apelovao na izvođače da požure i posao rekonstrukcije završavaju što prije", dodaje Joksimović.

Do škole umjesto 20 minuta pješače i sat i po

Danijela Lutovac dolazi iz najudaljenijeg naselja, Zagorje, sedam kilometara od grada, i bez javnog prevoza, svakoga jutra mora ustati u šest sati da bi stigla na vrijeme na nastavu

Četrnaestogodišnji Stefan Lazarević došao je do mosta misleći da će proći, ali su ga radnici vratili. On je učenik srednje Elektrotehničke škole i sada je svakog dana prinuđen da od svog naselja Donje Luge, u jednom pravcu prepješači po četiri kilometra, za šta mu treba oko sat i po vremena.

Isti slučaj je i sa njegovim vršnjakinjama Tanjom i Kristinom Bašić, Danijelom Dragović iz istog naselja.

"U normalnim okolnostima do škole nam je potrebno svega dvadeset minuta. Ovako, okolo, treba da pješačimo i do sat i po, u jednom pravcu. Ne možemo baš svaki dan ići taksijem", priča Tanja.

Danijela Lutovac dolazi iz najudaljenijeg naselja, Zagorje, sedam kilometara od grada, i bez javnog prevoza, svakoga jutra mora ustati u šest sati da bi stigla na vrijeme na nastavu.

"Kući sam ponovo tek oko četiri popodne. Čitavih dva-tri sata gubim nepotrebno idući okolo. Ne znam zašto ne organizuju neki prevoz, kao što je to bilo u decembru prošle godine, kada je most oštećen", pita se Danijela.

Jedino taksisti na dobitku

Glavni gradski most u Beranama ozbiljno je oštećen u poplavama krajem prošle godine, kada je jedna stopa poklekla, odnosno potonula za preko metar, i prijetila je opasnost da se sa prvim narednim poplavama potpuno uruši.

Građani Berana, posebno oni sa lijeve obale, izražavaju nezadovoljstvo i smatraju da se prije nego se pristupilo početku radova i prekidu saobraćaja, moralo pronaći neko rješenje makar za pješake.

Sa jedne i druge strane mosta vrebaju taksisti, izvlačeći narodu posljednju paru iz džepa. Jedino su oni na dobitku.

Most do novembra, ako ne bude kiša

Jedno vrijeme je tolerisan prolazak pješaka, i pored znaka koji jasno ukazuje na zabranu prelaska preko mosta

Od izvođača radova preduzeća "Bemaks", odnosno podizvođača, preduzeća "Fidija", nije bilo moguće doznati da li će radovi biti završeni u ugovorenim rokovima, do novembra, onako kako stoji na tabli pored mosta.

"Ne mogu vam ništa reći koliko će još trajati radovi. Nije nam dozvoljeno da dajemo izjave. Sve zavisi od vremenskih prilika", kaže jedan od radnika, koji ne želi da mu se pominje ime.

On ističe da su jedno vrijeme tolerisali prolazak pješaka, i pored znaka koji jasno ukazuje na zabranu prelaska preko mosta i za pješake, ali da je investiror, Direkcija za javne radove, zatražila da se prekine sa tom praksom.

"Most je stabilan i ne postoji opasnost u tom pogledu. Zato se trudimo da građanima olakšamo tako što makar pustimo pješake da prolaze do osam sati ujutru, i zatim poslje radnog vremena, nakon 17 sati. To je sve što možemo da uradimo", kaže taj radnik.

Galerija

Bonus video: