Cimbaljević: Amfilohije nije uspio da ponizi SDP

Cimbaljević: Amfilohije pokazuje, bez obzira na otpor koji pruža, dobro poznavanje problematike ljudskih prava i socijaldemokratske politike
62 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Beta
Zdravko Cimbaljević, Foto: Beta
Ažurirano: 21.10.2011. 13:46h

"Socijaldemokratija je danas svjetski dominantan politički pokret. Time mi je još draže što mitropolit gospodin Amfilohije prepoznaje iste korijene socijaldemokratije i pokreta za ljudska prava", naveo je izvršni direktor LGBT Forum Progres Zdravko Cimbaljević, u reagovanju na izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da su korijeni gej populacije i predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića "psihološki isti".

Amfilohije je, u intervjuu beogradskom Kuriru, komentarišući održavanje LGBT protesta u Beogradu rekao: "Čega se pametan stidi, time se budala ponosi. To je priča slična onoj sa ovima na vlasti u Crnoj Gori. I oni su nesigurni".

Na pitanje da li poistovjećuje Krivokapića sa gej populacijom, Amfilohije je odgovorio da psihološki imaju iste korijene, jer "nametljivošću pokušavaju da se afirmišu".

Na taj način, navodi Cimbaljević u reagovanju, Amfilohije pokazuje, bez obzira na otpor koji pruža, dobro poznavanje problematike ljudskih prava i socijaldemokratske politike.

"To je nešto što se mora uvažiti. Mitropolit Amfilohije je možda htio ovom izjavom da uvrijedi i ponizi Socijaldemokratsku partiju Crne Gore ali tome nema mjesta. Niti je SDP Crne Gore partija za vrijeđanje bilo koje vrste niti se iko u Crnoj Gori i svijetu može uvrijediti zbog svoje programske i principijelne povezanosti sa pravima i društvenim statusom LGBT osoba.

Očigledno da mitropolitu Amfilohiju, prema kojem smo se izuzetno korektno odnosili, ponestaju argumenti u polemici sa SDP Crne Gore pa sada pokušava da je diskvalifikuje kroz priču o gej ljudima. Očigledno da mitropolit računa na visoko izraženu homofobiju u Crnoj Gori", kazao je Cimbaljević.

Bonus video: