O vezi ANB-a i kriminala, o Branu Mićunoviću, o državljanstvima

Raspravljaće se i o realizovanim mjerama iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 10:49h

Na sjednici Nacionalne komisije, koja bi trebalo da se održi 26. oktobra, osim zahtjeva predstavnika nevladinih organizacija, u dnevni red uvrštene su informacije koje su Uprava za sprečavanje pranja novca i Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavile o saradnji u slučaju "Balkanski ratnik".

Raspravljaće se i o realizovanim mjerama iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, izvještaju o završenim i nezavršenim predmetima iz tih oblasti pred dva Viša crnogorska suda.

Prema informacijama koje su ANB i USPIFT dostavile, saradnja tajne policije sa upravama je "svakodnevna, a unaprijeđena je nakon sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost u februaru prošle godine.

Predsjednik NK Duško Marković za dnevni red dodao je i informacije Agencije za zaštitu ličnih podataka o tome šta su pronašli kontrolišući policiju

Ipak, u dopisima ANB-a kao i USPIFT-a navodi se da informacije u slučaju "Balkanski ratnik " imaju oznaku TAJNO.

Predsjednik NK Duško Marković za dnevni red dodao je i informacije Agencije za zaštitu ličnih podataka o tome šta su pronašli kontrolišući policiju, izvještaj policije za prošlu godinu o tome koliko su prijava za korupciju podnijeli građani, a kojih prema evidenciji policije ima 80.

Na dnevnom redu biće i informacija predsjednika Skupštine Ranku Krivokapića koji obavještava to Vladino tijelo da je na posljednjem kolegijumu Skupštine od 29. septembra formiran Nacionalni ogranak za borbu protiv korupcije i da ga čini 25 poslanika, a da će se predsjedavajući naknadno odrediti.

Objavljeno kandidovanje

Prema informacijama "Vijesti"iz parlamenta, do sada je obavljeno samo kandidovanje po dva predstavnika iz svih odbora za to skupštinsko tijelo, dok se njegove nadležnosti nijesu utvrdile, niti je donijet poslovnik o radu.

Raspravljaće se i o predlogu Ćalovićeve da se pokrene postupak za pribavljanje informacija o vrsti poslova kojima se bavi Branislav-Brano Mićunović

Uvršten je i predlog člana NK Vanje Ćalović koji se odnosi na povezanost visokih funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost sa šefovima organizovanih kriminalnih grupa.

Zatim njen predlog koji se odnosi na pripremu izvještaja Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave policije o aktivnostima preduzetim povodom rasvjetljavanja slučajeva paljenja automobila dnevnog lista „Vijesti".

Raspravljaće se i o predlogu Ćalovićeve da se pokrene postupak za pribavljanje informacija o vrsti poslova kojima se bavi Branislav-Brano Mićunović i o tome da li je i u kojoj mjeri povezan sa organizovanim kriminalnim aktivnostima u Crnoj Gori i van nje.

Razmatraće se i predlog Zlatka Vujovića, direktora Centra za monitoring, koji se odnosi na pripremanje informacija o tome kome je i kako država davala državljanstva.

Bonus video: