Moguć preporod neplodnog zemljišta u Bjelopavlićima: Umjesto korova, njive

Zbog nedostatka kalcijuma zemljište se pretvrilo u crepulju
95 pregleda 0 komentar(a)
frutak_1, Foto: J. JOVANOVIĆ
frutak_1, Foto: J. JOVANOVIĆ
Ažurirano: 20.10.2011. 18:30h

Neplodno zemljište na teritoriji Frutka, Kujave i Zagorka moglo bi postati plodno, ako uspije pilot projekat kalcifikacije koji je danas na Frutku predstavio Svetozar Radonjić, direktor preduzeća “Agrovita Eco”. Svaki seljak sa jednog hektara zemljišta pretvorenog u plodno imaće prihod od 5.000 eura, garantovao je on.

“Frutak je nekad bio najbogatije crnogorsko selo i mi želimo da ponovo bude tako. Na području frutačko-kujavsko-zagoračkog polja konkretno oko 200.000 hektara je zemljište bez ikakve vrijednosti koje može koristiti samo kao pašnjak.

Za vrijeme kralja Nikole to je bilo prevaziđeno kanalima pomeđašima koji su vode sa Plata odvodile u centralni kanal ili potok, ti kanali sada su zatrpani, a zemljište je vremenom postalo potpuno neplodno
Radonjić: Ako država, neka fondacija, bisnismeni, Evropski fondovi u ovo ulože pare, po osnovu PDV-a za 20 godina imaće dvadesetostruku dobit

Uspostavili smo saradnju sa firmom “Booster” iz Nikšića i sada njihov radnik bagerom radi kalcifikaciju, tačnije miješa duboki sloj zemlje sa površinskim. Ako država, neka fondacija, bisnismeni, Evropski fondovi u ovo ulože pare, po osnovu PDV-a za 20 godina imaće dvadesetostruku dobit”, priča Radonjić.

Svaka pomoć dobrodošla

On je dodao da imaju načelno podršku od ministra poljoprivrede, EU i već je zahvaljujući ambasadoru Poljske uspostavljena saradnja sa Kujavsko-primorskom regijom iz te države.

“Mi sami nemamo dovoljno administrativnih kapaciteta da sve ovo ispratimo i pomoć nam je dobrodošla. Na ovom projektu radim 30 godina i garantujem da će najveći benefit imati lokalna uprava, zato ih pozivam da se uključe u njega”, kaže Radonjić.

Da bi projekat bio uspješan potrebno je da se raščiste svi kanali međaši iskopani između imanja za vrijeme kralja Nikole, kao i da se produbi potok koji teče od Zagorka do uliva u rijeku Zetu. Mještani su, kazao je Radonjić, pokrenuli inicijativu i tražili podršku za ovaj dio posla od predsjednika Opštine Branislava Đuranovića, ali im on još nije odgovorio.

Bonus video: