Niko ne zna šta je do sada urađeno povodom dječijih prava

Direktorka Centra za prava djeteta Rajka Perović, kazala je “Vijestima” da nije poznato da je do sada urađen bilo kakav izvještaj
0 komentar(a)
vrela ribnicka, romi. djeca, Foto: Boris Pejović
vrela ribnicka, romi. djeca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.10.2011. 11:05h

Crnogorsko društvo ne može biti u potpunosti zadovoljno poštovanjem prava djece, stav je nevladinog sektora.

Sprovođenje Nacionalnog plana akcije za djecu 2004.-2010., u kome je definisana opšta politika zemlje prema djeci usklađena sa Konvencijom o pravima djeteta, nije dalo očekivane rezultate, a glavna zamjerka je nedostatak praćenja njegove primjene.

Sa tom konstatacijom saglasni su predstavnici civilnog sektora i eksperti iz Komiteta Ujedinjenih nacija za prava djeteta, koji su to pomenuli u Preporukama nakon podnošenja prvog izvještaja o stanju prava djece u Crnoj Gori, koji je predstavljen prije godinu dana.

"Za period od 2004. do 2010. primjetan napredak u raznim oblastima koje se odnose na dijete"

Direktorka Centra za prava djeteta Rajka Perović, kazala je “Vijestima” da nije poznato da je do sada urađen bilo kakav izvještaj po zadatim indikatorima na nivou države, koji bi ukazao na stepen primjene tog dokumenta.

„Planom je predviđena obaveza monitoringa i evaluacije sa ciljem da omogući kontrolu napretka ostvarenog u ispunjavanju njegovih namjera i ciljeva“, kazala je Perović.

Ona je napomenula da je za period od 2004. do 2010. primjetan napredak u raznim oblastima koje se odnose na dijete, ali je problem što ne postoji jedinstvena i lako dostupna baza podataka, pa često i ono što je dobar rezultat ostane nedovoljno vidljivo za javnost.

Zaštita prava djeteta

Na osnovu NPA, u Crnoj Gori su donijete brojne strategije i operativni planovi u funkciji ostvarivanja i zaštite prava djeteta.

„U postupku izrade i donošenja tih planskih dokumenata su učestvovali i predstavnici civilnog sektora, što je bitan kvalitet u saradnji državnih organa i civilnog sektora.

No, i u većini tih slučajeva ostali smo uskraćeni za izvještaje usvojenih strategija koje bi nam dale jasniju sliku o njihovoj implementaciji“, poručila je Perović.

Ona je dodala da implementacijom NPA „nijesmo u potpunosti zadovoljni", a razlog tome možda leži, kako je kazala, u tome što je Plan bio ambiciozan i u skladu sa tim je precijenjen očekivani stepen realizacije.

„Možda se nijesu, prilikom planiranja, sagledali mogući rizici kao što su: društvene promjene, tranzicija, ekonomska kriza u kojoj se našla naša država u vremenskom periodu kada je trebalo implementirati NPA“, kazala je ona.

Nacionalni plan akcije

Portparolka Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Jelena Perović, podsjetila je da je Vlada nedavno predstavila prvi izvještaj Komitetu UN-a za prava djeteta u Ženevi, u kojem je opisala značajan napredak koji je napravljen u sprovođenju Konvencije o pravima djeteta u Crnoj Gori.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja razmišljaju o donošenju novog nacionalnog plana"

“Jedna od preporuka Komiteta UN-a odnosi se na razvijanje novog nacionalnog plana akcije za djecu na osnovu procjene rezultata Nacionalnog plana akcije za djecu 2004-2010.

Prema preporukama, Vlada Crne Gore bi trebalo u budućnosti da se fokusira na socijalnu inkluziju najsiromašnije i najugroženije djece”, kazala je Perović, i podsjetila da je Vlada, u skladu sa tim preporukama, započela proces stvaranja inkluzivnog društva kroz kampanju „Govorimo o mogućnostima“.

U međuvremenu, u Ministarstvu rada i socijalnog staranja razmišljaju o donošenju novog nacionalnog plana. Tako je na nedavno održanoj sjednici Savjeta za prava djeteta, kojom je predsjedavao ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, konstatovano da je potrebno da se pristupi izradi novog Nacionalnog plana akcije za djecu.

Na sjednici je zaključeno, kazali su iz tog Vladinog resora, i da su mnoge od preporuka Komiteta UN-a ispunjene i usvojen relevantan zakonodavni okvir, i da su određene aktivnosti u cilju ispunjavanja preporuka u toku.

Zloupotreba droga i alkohola

Alternativni izvještaj o primjeni Konvencije o pravima djeteta u Crnoj Gori (2009 - 2010), koji je sačinio Centar za prava djeteta zajedno sa 18 nevladinih organizacije, utvrdio je da položaj djece u Crnoj Gori karakteriše to da značajan dio populacije živi na granici siromaštva; da nema dovoljno novca za bolju i bržu implementaciju reforme sistema obrazovanja; reforme socijalne i dječje zaštite i zdravstvene njege, kao i da je povećana maloljetnička delinkvencija.

"Veliki broj djece u Crnoj Gori živi i radi na ulicama, što je problem i razlog za brigu"

Problematično je i povećanje zloupotreba droga i alkohola, kao i rad djece.

“Loša je i situacija djece koja pripadaju etničkim grupama”, piše u tom izvještaju.

Veliki broj djece u Crnoj Gori živi i radi na ulicama, što je problem i razlog za brigu, piše u izvještaju Komiteta za prava djece Ujedinjenih nacija od prošle godine. Komitet koji je zadužen za nadgledanje sprovođenja Konvencije o pravima djeteta među potpisnicima, nakon 55. zasjedanja, na kojem je crnogrska delegacija branila izvještaj o implementaciji, iznio je zabrinutost za mnoga pitanja.

"Veliki je broj djece, uglavnom Roma, koji žive i rade na ulicama, a ta djeca su posebno ranjiva kada je u pitanju trgovina ljudima, ali i ekonomska i seksualna eksploatacija”, piše u Preporukama koje su upućene Crnoj Gori.

Bonus video: