Proizviđači lisnatog sira biraju logo

Postupak zaštite oznake porijekla kolašinskog lisnatog sira i izrade specifikacije, kako kažu, napreduje u skladu sa planom, a okončanje postupka očekuje se tokom jeseni ove godine
156 pregleda 2 komentar(a)
kolašinski lisnati sir, Foto: Dragana Šćepanović
kolašinski lisnati sir, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 26.04.2018. 15:50h

Udruženje proizvođača kolašinskog lisnatog sira uskoro će odlučiti koji će od tri predloga uskoro postati zaštitni znak tog mlječnog proizvoda.

Autor sva tri predloga je umjetnik Srđa Dragović, oni, kako je objašnjeno “odražavaju i tri pristupa: od simboličkog, preko generičkog/modularnog, do ilustrativnog”.

“Prvi predlog ističe prirodne komponente ovog proizvoda, referišući na formu lista, odnosno kaplje, uz akcenat na slojevitoj strukturi.Drugi, u određenoj mjeri srodan prethodnom, ali znatno pročišćeniji, ujedno je i osvrt na osnovne karakteristike ove vrste sira, gdje je predočen sam proces proizvodnje: presjek sažet u formi kaplje koja djeluje savitljivo, elastično. Treće, ilustrativno rješenje, daje duhovit i vedar ton znaku ovog udruženja, uz nešto drugačije predstavljenu slojevitost, sličnu formi otvorene knjige, kao direktnoj referenci na način na koji se ta vrsta sira može „listati”.”- pojašnjavaju u Udruženju.

Postupak zaštite oznake porijekla kolašinskog lisnatog sira i izrade specifikacije, kako kažu, napreduje u skladu sa planom, a okončanje postupka očekuje se tokom jeseni ove godine.

Projekat „Zaštite oznake porijekla kolašinskog lisnatog sira“ sprovodi NVO Klasterska incijativa iz Kolašina, a finansijski je podržan od strane Opštine.

Bonus video: