nema dogovora

Sudska administracija od četvrtka štrajkuje po tri sata

Službenici i namještenici do sada su štrajkovali po jedan sat dnevno, građanima nije bio dozvoljen ulaz u sud u tom periodu, a suđenja zakazana od 11 do 12 časova bila su odložena
0 komentar(a)
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.10.2011. 16:36h

Sudska administracija od četvrtka štrajkuje po tri sata dnevno, od 11 do 14 časova, rekao je „Vijestima“ predsjednik sindikata pravosuđa Duško Zarubica. Ni danas nije postignut dogovor između Vlade i tog sindikata, pa su, kako Zarubica kaže, prinuđeni da radikalizuju štrajk.

"Iako smo ponudili sve argumente za naše zahtjeve, do konačnog rješenja nijesmo došli. Pregovori će se nastaviti“, rekao je Zarubica.

Službenici i namještenici do sada su štrajkovali po jedan sat dnevno, građanima nije bio dozvoljen ulaz u sud u tom periodu, a suđenja zakazana od 11 do 12 časova bila su odložena.

Zaposleni u sudstvu zahtijevaju zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, kao i pojedinačnog kolektivnog ugovora kod poslodavca za zaposlene u sudstvu, te povećanje zarada za službenike i namještenike.

Prosječna plata namještenika u sudu je 227 eura, državnim službenicima sa završenim pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom je 399, dok sekretari sudova zarađuju 415 eura.

U sudovima u Crnoj Gori uposleno je 263 sudija, 214 pripravnika i 886 službenika i namještenika.

Preporučujemo za Vas