Opština Pljevlja zalaže Dom kulture za kredit od 5 miliona eura

Kako je saopšteno iz Opštine, dugoročni kredit se uzima kako bi se izmirile obaveze za radove izvedene u okviru kapitalnog budžeta prošle godine
62 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.10.2011. 17:16h

Opština Pljevlja će založiti Dom kulture, da bi podigla kredit od oko pet miliona eura koji je neophodan za izmirenje dospjelih obaveza. Opština će, za taj kredit koji će najvjerovatnije biti realizovan preko Erste banke iz Podgorice, pod hipoteku staviti zgradu ukupne površine oko 6.000 metara kvadratnih, kao i 1.115 kvadrata zemljišta oko zgrade.

U Opštini su kazali da je bilo neophodno da založe Dom kulture da bi predsjednik Opštine mogao zaključiti ugovor sa Erste bankom. Skupština opštine je na sjednici krajem juna donijela odluku o tom dugoročnom zaduženju.

Dom kulture već skoro pet godina se renovira, a cjelokupni posao koštaće preko iznosa za koji se Opština zadužuje.

Od obaveza nastalih po osnovu realizacije projekata, iz kapitalnog budžeta preko milion eura odnosi se na asfaltiranje lokalnih puteva, rekonstrukciju Doma kulture, za Dnevni centar, glavni gradski kolektor

Kako je saopšteno iz Opštine, dugoročni kredit se uzima kako bi se izmirile obaveze za radove izvedene u okviru kapitalnog budžeta prošle godine.

Od obaveza nastalih po osnovu realizacije projekata, iz kapitalnog budžeta preko milion eura odnosi se na asfaltiranje lokalnih puteva, rekonstrukciju Doma kulture, za Dnevni centar, glavni gradski kolektor.

Krajem septembra Opština Pljevlja je po osnovu kredita dugovala 6,14 miliona eura, od čega je milion eura kredita za JP Čistoću, Lokalne puteve i RTV Pljevlja. Ove godine po osnovu ranijih obaveza i anuiteta Opština treba da vrati 880.000 eura. Dospjele obaveze i dugovanja Opštine za devet mjeseci ove godine, kako kažu u lokalnoj upravi, iznose osam miliona eura.

Oština i njena javna preduzeća po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa duguju 4,45 miliona eura. Od tog iznosa javna preduzeća duguju 2,5 miliona od kojih najviše JP Čistoća 1,78 miliona eura.

Bonus video: