Opet po starom: Saša Čavić pokazao račun, pa mu nisu isključili struju

U odgovoru EPCG na dugovanje Čavića negiraju njegove navode o enormno visokim računima prije ugradnje novog brojila na digitalno očitavanje novembra 2007
262 pregleda 0 komentar(a)
Saša Čavić, Foto: Vesko Belojević
Saša Čavić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.10.2011. 16:06h

Radnici Elektrodistribucije danas nisu isključili struju stanaru zgrade u Ulici 4. jula broj 47, Saši Čaviću, zbog duga od 1.498, 57 eura, iako su ga prekjuče upozorili da će to učiniti ukoliko ne plati 300 eura.

Čavić kaže da je zbog neispravnosti brojila do 2007. godine imao enormne račune i po 160-170 eura, iako je njegovim komšijama za struju dolazilo da plate puno manje, a nakon ugradnje brojila na digitalno očitavanje, uredno plaća sve račune koji su tri puta manji nego ranije.

Tražio sam od policije da me uhapse kako bi se riješio problem sudskim putem kada ne postoji drugi način, da me tuže i ako se na sudu utvrdi da sam potrošio navedeni iznos, spreman sam da sve platim

Kako kaže, u neizvjesnosti je šta će dalje biti, jer ne zna hoće li mu opet isključiti struju ili ne.

"Tražio sam od policije da me uhapse kako bi se riješio problem sudskim putem kada ne postoji drugi način, da me tuže i ako se na sudu utvrdi da sam potrošio navedeni iznos, spreman sam da sve platim. Prosjek računa koje sam plaćao otkako je ugrađeno novo brojilo je 40 eura, a meni su do 2007. stizali enormni računi koje sam plaćao, iako je brojilo bilo neispravno. Iz revolta nisam više htio da plaćam, a molio sam dvije i po godine da dođe ekipa iz Elektrodistribucije da pogleda brojilo, ali niko se nije odazivao", naveo je Čavić, koji ima 140 eura redovnih primanja.

Njegova žena i on su na Birou, imaju dvoje djece, a pravdu će, kako navode, istjerati i do ombudsmana.

U odgovoru Elektroprivrede Crne Gore na dugovanje Čavića negiraju njegove navode o enormno visokim računima prije ugradnje novog brojila na digitalno očitavanje novembra 2007

U odgovoru Elektroprivrede Crne Gore na dugovanje Čavića negiraju njegove navode o enormno visokim računima prije ugradnje novog brojila na digitalno očitavanje novembra 2007.

"Činjenice pokazuju suprotno, jer mjesec nakon ugradnje novog brojila, račun gospodina Čavića iznosi 204, 28 eura, što je najveća potrošnja konkretnog kupca registrovana od 2005. godine. Najveći račun od 2005, dakle tokom funkcionisanja starog brojila, iznosi 113,35 eura u januaru 2006. godine. Napominjemo da je dugovanje za potrošnju registrovanu na pomenutom brojilu pokriveno utuženjima, 2008. i 2009. za iznose duga od oko 678, odnosno 677 eura.

Dakle, redovnim utuživanjem konkretnog potrošača i ostalih koji imaju dugovanja, a shodno rokovima koje predviđa Zakon o obligacionim odnosima, EPCG je zaštitila svoja potraživanja od zastarijevanja, na šta se gospodin Čavić poziva. To je pomenutom gospodinu i objašnjeno i ponuđeno, kao i ostalim potrošačima koji imaju dug, mogućnost potpisivanja Protokola za izmirenje dugovanja na najviše 18 mjesečnih rata, čime se izbjegavaju neprijatnosti isključenja i troškova ponovnog priključenja", saopštili su iz EPCG.

Tvrde da se Čavić nelegalno priključivao

Iz Elektrodistribucije je istaknuto da “usljed neispravnosti brojila, na šta se, takođe, poziva Čavić kada je riječ o starom brojilu, ekipe Snabdijevanja redovno registruju sve potrošnje koje nisu logične i reaguju u kratkom roku kako bi se problem locirao i riješio”.

"Kod pomenutog potrošača to nije slučaj, što se i vidi iz njegove energetske kartice. Čavić je tek nakon fizičkog kvara na starom brojilu tražio atestiranje, što je, kao što znate, nemoguće, a to je konstatovano i u zapisniku u kojem se navodi da je 'nemoguće izvršiti atest jer je brojilo izgorjelo'. Čavić, takođe, navodi da 'su mi danas po ko zna koji put za ove četiri godine, više i ne brojim, isključili struju kazavši mi da moram da platim dug'.

Konkretni potrošač je isključen tri puta, u junu 2009, julu 2010. i maju 2011.

Sa druge strane Snabdijevanje Podgorica nije nijednom izdavalo nalog za priključenje, što znači da se potrošač konstantno samopriključivao, što predstavlja neovlašćeno korišćenje električne energije, odnosno kršenje čl. 179 Zakona o energetici. I ovaj slučaj ilustruje da su proces naplate i samovoljna priključivanja složeni problemi koji prevazilaze nadležnosti EPCG.

Zato je potrebno sistemski riješiti problem naplate, čime bi se zaštitili zakoni države Crne Gore i, prije svega, interesi redovnih platiša kojima želimo da obezbijedimo preduslove za komforan život", navodi se u saopštenju Direkcije za odnose s javnošću EPCG.

Bonus video: