Vuković: Jugozapadna obilaznica će biti završena u predviđenom roku

Vuković je ocijenio da, ukoliko sve bude po planu, nije nerealno očekivati da za tri godine dobijemo moderan bulevar od podgoričkog aerodrom pa do Danilovgrada
3387 pregleda 1 komentar(a)
Vuković danas obišao radove, Foto: PG Biro
Vuković danas obišao radove, Foto: PG Biro

Izgradnja Jugozapadne obilaznice ide po utvrđenom planu i Glavni grad će, u projektovanim rokovima, dobiti vrijedan infrastrukturni objekat, ocijenio je gradonačelnik Ivan Vuković.

On je danas obišao radove te saobraćajnice.

"Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da se radovi na izgradnji Jugozapadne obilaznice odvijaju po utvrđenom planu i da ćemo u projektovanim rokovima, a moguće i nešto ranije dobiti jedan vrijedan infrastrukturni objekat koji će značiti puno za budući razvoj Podgorice", istakao je Vuković.

On je naglasio da je ta saobraćajnica kapitalno važna jer predstavalja i dio budućeg sistema za prečišćavanje otpadnih voda, imajući u vidu da se u njenom trupu nalazi jedan značajan dio primarne kolektorske mreže.

"Jugozapadna obilaznica samo je dio buduće saobraćajne mreže koju 'pletemo' oko Podgorice, jer smo unazad nekoliko dana raspisali tender za projektno rješenje za Zapadnu obilaznicu, saobraćajnicu koja bi trebalo da se nadoveže na Jugozapadnu obilaznicu i koja će povezati Cetinjski i Nikšićki put sve do Komanskog mosta", rekao je Vuković.

Odatle bi, dodao je on, sredinom godine trebalo da počne rekonstrukcija postojećeg puta prema Danilovgradu, odnosno pretvaranje te saobraćajnice u modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa.

On je ocijenio da, ukoliko sve bude po planu, nije nerealno očekivati da za tri godine dobijemo moderan bulevar od podgoričkog aerodrom pa do Danilovgrada.

“To će značiti zatvaranje saobraćajnog prstena oko Podgorice i neće biti značajno samo za gravni grad, nego i za Crnu Goru u cjelini”, zaključio je Vuković.

Izvršni direktor kompanije Bemax, koja je izvođač radova, Veselin Kovačević je rekao da je do sada odrađen najveći dio zemljanih radova koji su se satojali od iskopa za fekalnu i atamosfersku kanalizaciju gdje su rovovi duboki između sedam i osam metara.

„Radi se o veoma zahtjevnom i komplikovanom poslu. Na trećoj dionici rute Jugozapadne obilaznice smo završili oko 85 odsto iskopa, na prvoj dionici, gledano od Donjogoričke strane, završeno je preko 50 odsto iskopa, a krajem marata ćemo završiti sa iskopima i tada nam predstoje montažerski radovi na fekalnoj i atmosferskoj kanalizaciji, što će biti završeno u nardednih par mjseseci«, istakao je Kovačević.

On je dodao je po pitanju izgradnje mosta u dužini 157 metara, odnosno druge dionice Jugozapadne obilaznice, ugovorna obaveza konzorcijuma „Crnagoraputa“ i „Bemaksa“ bila izrada projektne dokumentacije, koja je završena i poslata na reviziju, dodajući da vrlo brzo očekuje pozitivnu reviziju i nakon toga brzi početak izgradnje mosta.

Izgradnja te saobraćajnice ove saobraćajnice započeti su početkom avgusta prošle godine.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 15.668.356 EUR, što je ujedno i jedan od najvrednijih saobraćajnih projekata na teritoriji glavnog grada.

Jugozapadna obilaznica podrazumijeva saobraćajnicu bulevarskog tipa ukupne dužine 3.621 metara.

Saobraćajnica će imati četiri trake, nadvožnjak u zoni KAP-a dužine 29,4 metra i novi most preko Morače dužine 157 metara.

Ova saobraćajnica je podijeljena u tri dionice.

Dužina prve dionice je 1.354 metra.

Duž ove dionice, koja počinje od raskrsnice sa Cetinjskim putem, predviđena su četiri saobraćajna priključka. Dužina druge dionice je 200,80 m. Obilaznica na ovoj dionici prelazi preko mosta. Dužina treće dionice iznosi 2.066 m. U ovoj dionici je predviđena izgradnja nadvožnjaka u zoni KAP-a.

Bonus video: