Opština Tivat nema finansijskih problema: Žive od prihoda iz 2010.

Ukupno ostvareni prihodi budžeta u Tivtu za period od početka januara do kraja seprtembra su 9,78 odsto manji nego lani
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 18:26h

Za razliku od većine drugih gradova u Crnoj Gori, Tivat nema gotovo nikakvih finansijskih problema, jer se u gradsku kasu do 1. oktobra slilo 9.116.937 eura, što je čak 90,22 odsto od za cijelu ovu godinu, od u budžetu očekivanih 10.105.020 eura.

Iako na prvi pogled sve djeluje odlično, valja napomenuti da je oko 40 odsto dosadašnjeg prihoda u tivatskoj gradskoj kasi zapravo preneseni novac koji nije utrošen u prošlogodišnjem budžetu.

Naime, iz 2010. u gradsku kasu za ovu godinu prenijeto je 3.887.983 eura, koji su „pretekli“ od četiri miliona, koliko je pred sam kraj 2010. Tivtu, na ime desetogodišnjeg zakupa opštinske zemlje na Luštici, uplatila egipatska kompanija „Orascom“.

Inače, ukupno ostvareni prihodi budžeta u Tivtu za period od početka januara do kraja seprtembra su 9,78 odsto manji nego lani, pri čemu su direktni lokalni prihodi smanjeni za 18,92 odsto, a ustupljeni za čak 49,8 odsto.

Prenesena sredstva iz 2010. su, ipak, 35,25 odsto veća u odnosu na plan, pa je to „ispeglalo“ smanjenje realnih prihoda koje naplaćuje sama lokalna uprava, ili joj taj novac mora prenijeti država.

Zanimljivo je da opštinari priznaju „nelogičnost“ u činjenici da je za devet mjeseci ove godine iznos koji je Opština Tivat dobila iz državne kase na ime poreza na dohodak fizičkih lica „u nesrazmjeri sa prirezom koji je prihod Opštine“, odnosno da država Tivtu nije uplatila sav novac koji je trebalo po osnovu poreza koji je zaračunala i uzela na plate Tivćana.

Stoga je i opštinski sekretar za finansije i budžet Ivan Novosel najavio sastanak sa predstavnicima Poreske uprave i državnog Trezora, kako bi se vidjelo ko je zatajio – Poreska uprava prilikom obračuna poreza ili Trezor koji nije Tivćanima prenio sva sredstva koja im pripadaju.

Zahvaljujući dobroj naplati od nekoliko većih investitora, posebno Porto Montenegra, koji je ove godine podigao i otvorio dva nova poslovno-stambena objekta, Opština Tivat je za devet mjeseci naplatila ukupno 2.496.855 eura naknade za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta. To je već sada za 38 odsto više nego što se u budžetu od naplate komunalija očekivalo za cijelu 2011.

Slaba naplata poreza

Dosta slabije rezultate naplate od očekivanih u prva tri kvartala Opština bilježi i u naplati poreza na promet nepokretnosti, od kojeg je prihodovano 362.954 eura, što je samo 40,33 odsto sume koja se od tog poreza očekivala na godišnjem nivou.

Slabija od očekivane je i naplata rente za zakupljene opštinske poslovne prostore. Od nje je za devet mjeseci prikupljeno ukupno 56.061 euro, što je 46,7 odsto ukupne godišnje očekivane sume.

Procedure usporile gradnju infrastrukture

Što se rashoda tiče, do 1. oktobra iz gradske kase potrošeno je ukupno 4.546.392 eura, što je 44,99 odsto ukupno planiranih rashoda za cijelu 2011. Većina stavki na rashodovnoj strani realizovana je na planiranom nivou, dok to nikako nije slučaj sa kapitalnim izdacima za koje je do 1. oktobra utrošeno samo oko 27 odsto ukupno za 2011. godinu planirane sume.

Činjenicu da su za izgradnju nove komunalne infrastrukture i ostale kapitalne izdatke za devet mjeseci utrošila samo 1,12 miliona od ukupno za 2011. planiranih 4,29 miliona eura, opštinari pravdaju “sporom i komplikovanom procedurom potrebnom da se sprovedu sve radnje po zakonu o javnim nabavkama“, i obećavaju da će se značajne investicije, za koje su tenderi već privedeni kraju, realizovati do kraja godine.

Bonus video: