Glavni grad budžetom predvidio 45.000 eura za NVO

Konkursom, koji će biti otvoren do 7. novembra, predviđeno je da budu finansirani projekti iz 11 oblasti
0 komentar(a)
opstina, podgorica, zgrada, zgrada opstine, Foto: Arhiva "Vijesti"
opstina, podgorica, zgrada, zgrada opstine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.10.2011. 14:40h

Iako je Glavni grad budžetom prvobitno planirao da 90.000 eura opredijeli za ovogodišnji konkurs za raspodjelu sredstava za projekte nevladinim organizacijama, ta cifra će ipak biti prepolovljena.

"Shodno finansijskoj krizi koja sve pogađa, biće određenog smanjenja i u ovom dijelu, te se nadamo da će biti podijeljeno nešto oko 45.000 eura", objasnila je na predsjednica Komisije za saradnju sa nevladinim organizacijama i za raspodjelu sredstava za projekte nevladinim organizacijama Snežana Mijušković.

Kako nije imala podatak koliko nevladinih organizacija djeluje na teritoriji glavnog grada, predstavnica Komisije pretpostavila je da je taj broj veliki, te odgovorila novinarima da "naravno da suma nije dovoljna i da je mnogo veća od ove".

"Dakle, to je prosto nešto što je u ovoj godini bilo moguće izdvojiti, a naravno da ćemo se truditi da u narednoj ta sredstva budu povećana", kazala je Mijušković.

Ipak, i prepolovljeni iznos je duplo veći od prošlogodišnjeg, jer je predsjednica Komisije raspolagala samo sa informacijom da je Grad prošle godine raspisao samo jedan konkurs, u okviru kojeg je raspoređeno oko 19.954 eura, opredijeljenih za devet projekata.

Konkursom, koji će biti otvoren do 7. novembra, predviđeno je da budu finansirani projekti iz 11 oblasti, a Komisija je odlučila da ove godine to budu projekti koji pomažu rješavanju problema omladine, nezaposlenosti, izbjeglica, invalida i starih osoba i sve građanske inicijative koje pomažu ustanovljavanju bezbijednosti i sigurnosti, posebno na socijalnom planu.

Takođe, razmatraće se projekti koji afirmišu kulturne potencijale i kulturne posebnosti grada, inicijative i aktivnosti u cilju podizanja nivoa urbane kulture.

Pravo učešća imaju nevladine organizacije koje su registrovane u Crnoj Gori, sa sjedištem u Podgorici, a predmet je raspodjela sredstava NVO čiji su projekti kandidovani za finansiranje iz Budžeta Glavnog grada i realizuju se u potpunosti ili dijelom na teritoriji grada.

Mijušković je savjetovala predstavnicima NVO sektora da bi dobro bilo da planiraju projekte koji će podrazumijevati realizaciju do kraja ove, i eventualno do početka naredne godine.

Napominjući da će nastojati da sledeće godine konkurs bude raspisan u prvom kvartalu, Mujušković je naglasila i da su sve organizacije, koje su bile korisnici sredstava, dužne da podnesu izvještaj o svom prošlogodišnjem učinku, kako bi mogle ponovo aplicirati.

"Shodno Odluci, po projektu nevladine organizacije će moći da apliciraju za maksimalnih 25 odsto od ukpune sume koja će biti opredijeljena", podsjetila je Mujušković.

Bonus video: