Potpisivanjem Sporazuma dogovorena saradnja Cetinja i Gaziantepa

Potpisanim Sporazumom predviđena je saradnja dva grada u više oblasti, od privrede, kulture, nauke i obrazovanja, do zdravstva, turizma, ekologije i sporta
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 12:27h

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Grada Gaziantepa dr Asim Gizelbej potpisali su Sporazum o razumijevanju i saradnji dva grada.

Potpisanim Sporazumom predviđena je saradnja dva grada u više oblasti, od privrede, kulture, nauke i obrazovanja, do zdravstva, turizma, ekologije i sporta.

Takođe, kooperacija dva grada odnosiće se i na zajedničku obuku kadrova.

Tokom potpisivanja Sporazuma, Bogdanović posebno je naglasio njegov značaj na planu ekonomske saradnje, imajući u vidu da je Gaziantep industrijski i poljoprivredni centar istoka Turske.

"I geografska pozicija Cetinja izuzetno je interesantna za private investitore. Naime, teritorijom Prijestonice obuhvaćena su dva nacionalna parka. Sam grad nalazi se na tridesetak kilometara udaljenosti od glavnog grada, a na istoj distanci je i Budva. Blizina planinskih vijenaca, Skadarskog jezera i Jadranskog mora, uz sve navedene pogodnosti, Cetinje čini gotovo jedinstvenim u pogledu investicionih mogućnosti, kako sa turističkog, tako i sa proizvodnog aspekta. Naravno, posebno želim naglasiti da je lokalna uprava spremna da pruži i ponudi brojne podsticaje svim investitorima koji dođu na Cetinje", kazao je Bogdanović.

Gradonačelnik Gizelbej kazao je da će njegov grad pružiti puni doprinos u realizaciji zajedničkih projekata u budućnosti. Tokom susreta, posebno je bilo riječi o saradnji iz oblasti visokog obrazovanja.

Na tom planu, gradonačelnik Bogdanović upoznao je sagovornika sa projektom gradnje Univerzitetskog kompleksa na Cetinju, koja će početi do kraja tekuće godine.

Gradonačelnik Gizelbej kazao je da će njegov grad pružiti puni doprinos u realizaciji zajedničkih projekata

Potpisivanjem Sporazuma, Prijestonica Cetinje postala je prvi grad pobratim Gaziantepa sa prostora jugoistočne Evrope.

Gaziantep se inače nalazi u Jugoistočnoj Anadoliji, i u njemu živi oko 1,5 miliona stanovnika. Riječ je o obrazovnom, ekonomskom i industrijskom centru jugoistočne i istočne Turske, u kojem je skoncentrisano gotovo pet odsto ukupnog broja velikih industrijskih preduzeća u toj državi.

Na području Gaziantepa, nalazi se najveća organizovana industrijska zona u Turskoj.

Galerija

Bonus video: