U školama u Podgorici počeli sistematski pregledi

Ukoliko dijete nije bilo u školi na dan kada se obavljao sistematski pregled u njegovom razredu, treba da se javi svom izabranom pedijatru, navodi se u saopštenju
150 pregleda 0 komentar(a)
sistematski pregled, Foto: Arhiva Vijesti
sistematski pregled, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.10.2011. 16:30h

Pet timova podgoričkog Doma zdravlja obavljaće sistematske preglede školske djece i ove godine u svim gradskim i seoskim, osnovnim i srednjim školama opštine Podgorica.

"U prvom polugodištu školske 2011/2012. godine obavljaće se sistematski pregled školske djece u drugom i šestom razredu osnovne škole, kao i sistematski pregled djece u prvom razredu srednje škole", saopšteno je iz službe za odnose s javnošću podgoričkog Doma zdravlja.

U trećem i petom razredu osnovne škole će se , kako je navedeno, obavljati kontrolni sistematski pregledi, koji podrazumijevaju kontrolu prethodno nađenog patološkog stanja kod određenog broja školaraca i obuhvata oko 30 odsto djece.

Saopšteno je da sistematski pregled podrazumijeva kompletan pregled djece po organima i organskim sistemima, na osnovu čega se dobija uvid u zdravstveno stanje svakog pregledanog djeteta.

Za obavljanje sistematskog pregleda neophodno je da djeca na zakazani termin u školu donesu zdravstvenu knjižicu, a o terminu dolaska pedijatrijske ekipe će ih obavijestiti uprava škole.

Ukoliko dijete nije bilo u školi na dan kada se obavljao sistematski pregled u njegovom razredu, treba da se javi svom izabranom pedijatru, navodi se u saopštenju.

Iz pomenute službe je navedeno da su preventivni pregledi, koji su počeli petog oktobra, do sada završeni u osnovnim školama „Vlado Milić“, „Radojica Perović“, „Savo Pejanović“, „Vladimir Nazor“, srednjoj Građevinskoj i Trgovinskoj, te na dijelu seoskog terena.

Saopšteno je da su u toku sistematski pregledi u osnovnim školama „Sutjeska“, „Vuk Karadžić“, Srednjoj mašinskoj i Elektro školi u Podgorici, kao i na dijelu seoskog terena.

Bonus video: