Sutomore traži status opštine: Bar mu je kao maćeha

Nakon prodaje Maljevika Rusima od 53 miliona eura ni cent nije uložen u bilo koji infrastrukturni ili drugi projekat u Sutomoru
151 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2011. 17:56h

Odbor Mjesne zajednice Spič - Sutomore jednoglasno je donio odluku da se obnovi inicijativa da se Sutomoru vrati status opštine.

Povodi za takav stav su dvojaki, tvrde u odboru MZ - „maćehinski odnos“ Opštine Bar prema tom mjestu i procjena da za “opštinu Sutomore postoji apsolutna ekonomska opravdanost“.

To nije prvi put da iz Spiča traže povraćaj starog statusa, no, za razliku od 2006, čini se da su sada mještani odlučniji da realizuju svoju zamisao.

Prvu političku podršku takvom stavu MZ dao je odbornik SNP-a u SO Bar Branko Bulatović, koji kaže da “ovaj dio barske opštine, sa 11.000 stambenih objekata, ima ogroman potencijal posebno u turizmu“.

“Zato, i po svemu, zaslužuje da vodi računa sam o sebi. Uvjeren sam da bi nova lokalna uprava Sutomora imala neuporedivo bolje rezultate u razvoju Sutomora nego što su ovi danas, jer zbog nerada nadležnih iz Opštine Bar živimo u opštem komunalnom i infrastrukturnom haosu”, kazao je novnarima Bulatović.

Predsjednik Odbora Mjesne zajednice Ratimir - Ratko Vujošević rekao je da je već formirano tijelo za koordinaciju inicijative, u koje su ušli svi članovi Odbora MZ, te da se već sada raspolaže elaboratom ekonomske opravdanosti za postojanje opštine Sutomore. On je podsjetiio da je opština Spič “ovdje postojala sve do 1956. godine”.

Potpredsjednik Odbora MZ Predrag Nedić zamišljenu „funkcionalnu opštinu Sutomore“ vidi bez „preskupih činovnika koji samo primaju plate“, u kojoj se ljudi zapošljavaju „shodno svojim sposobnostima“.

“Tri četvrtine barskog turističkog profita se ubiraju u našoj MZ, gdje su Sutomore, Čanj, Mišići, Đurmani, Nehaj, Brce. Taj novac se ne vraća Sutomoru, već ga Opština Bar ulaže daleko od nas. Primjera radi, od prodaje Maljevika ruskoj kompaniji ’Sonuba Montenegro’, od 53 miliona eura ni cent nije uložen u bilo koji infrastrukturni ili drugi projekat u Sutomoru”, rekao je Negoslav Abramović, član Odbora MZ.

Iz barske Opštine nijesu željeli da komentarišu inicijativu.

Galerija

Bonus video: