Otrov za životinje opasan i za ljude, ostavljaju ga u parkovima i na igralištima

Građani moraju znati da tim postupcima nijesu samo ugrožene životinje, već i njihovi životi
277 pregleda 0 komentar(a)
mačke, Foto: Jovan Stanišić
mačke, Foto: Jovan Stanišić
Ažurirano: 16.10.2011. 15:53h

Neodgovornost počinioca, ali i nadležnih institucija da sankcionišu ubijanje i trovanje životinja, koje se sve češće dešava kod nas, može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja života građana, prvenstveno djece koja u neznanju dolaze u dodir sa uginulim životinjama, upozoravaju iz Društva za zaštitu životinja.

Predsjednica Društva Tatjana Ivezić tvrdi da im rijetko, uglavnom anonimno, građani prijavljuju slučajeve mučenja ili ubijanja životinja, a da još uvijek nije bilo onih smjelih, koji bi prijavili počinioca takvih svirepih djela.

"Građani moraju znati da tim postupcima nijesu samo ugrožene životinje, već i njihovi životi, jer počinioci takvih djela ne prezaju da otrove prosipaju po travnjacima, parkovima, dječijim igralištima, pa i u tuđim dvorištima", naglašava Ivezić.

Ukoliko bi se zakonski kaznio makar jedan počinilac prekršajnih i krivičnih djela protiv životinja, kako ona smatra, poslala bi se jasna poruka i smanjio bi se broj ubijanja i iživljavanja nad životinjama.

Nedavno otrovano osam mačaka

Navodeći kao primjer nedavno trovanje osam mačaka, u blizini južne tribine gradskog stadiona u Podgorici, gdje je moglo biti ugroženo zdravlje dvogodišnjeg djeteta, koje je diralo uginule životinje, Ivezić je kazala da “ljudi ne shvataju kolika opasnost tu, zapravo vreba”.

Uz to otrov kojim su ubijene, može iz neznanja doći u kontakt sa ljudima, posebno djecom.

Komentarišući sve veći broj slučajeva ubistava životinja kod nas, Ivezić tvrdi da su tu prvenstveno zakazale nadležne institucije, što potvrđuje činjenica da nijedan slučaj ubijanja životinja, od donošenja Zakona o dobrobiti životinja, od 2008. godine, kod nas nije stigao do suda.

"Policija dođe na uviđaj, snimi i tu se sve završava, iz Veterinarske inspekcije se niko ne pojavi, izuzev Komunalne čija je nadležnost uklanjenje uginulih životinja. Naše institucije su sposobne, ali nezainteresovane da sprovedu jednu takvu istragu do kraja i ne djeluju udruženi", navodi Ivezić.

Posao i za policiju

Ivezić objašnjava da bi policija zbog bacanja otrova po javnim površinama, gdje je ugrožena bezbjednost građana trebalo da uzme uzorke, kako bi se vidjelo o kojim otrovima je riječ, Veterinarska inspekcija morala bi da utvrdi na koji način je usmrćena životinja, dok Komunalna mora da izda nalog za uklanjanje leševa, kako bi se oni pokopali u skladu sa propisima.

"Ako se uredno kažnjavaju vlasnici životinja koji ne poštuju propisana pravila poput nenošenja korpi ili povoca pasa, onda bi se i ugrožavanje životinja trebalo početi ozbiljno sankcionisati", odlučna je Ivezić.

Na kraju, ona se pita “da li bi nakon ovolikog broja slučajeva trovanja životinja, trebalo da se desi da strada i neki čovjek, ili dijete, da bi nadležne institucije, koje bi uz to direktno bile i odgovorne, adekvatno reagovale.

Bonus video: