Studenti različito o organizaciji koja ih predstavlja: Kome trebaju mali tajkuni

" Ta organizacija samo usporava studentsku avangardu i ima zadatak da studente drži u neznanju" kaže Boban Batrićević
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2011. 09:22h

Osnovan je da bi štitio prava i interese studenata, ali nakon sedam godina postojanja rijetki studenti, Studentski parlament državnog Univerziteta prepoznaju kao organ koji se istinski zalaže za njihovo dobro.

Tokom četiri godine studiranja na Filozofskom fakultetu Marija Radunović se ne može pohvaliti da je bila upućena u aktivnosti Studentskog parlamenta, iako smatra da je bila društveno aktivna.

" Ni kad smo se upisivali na fakultet nijesu nas kvalitetno informisali što je Parlament, čime se bavi i ko mogu biti članovi i kako se bira predstavnik jednog fakulteta" kaže ona, dodajući da je o njegovim aktivnosti ponešto čula u medijima.

" Znam jedino da se zalažu za probleme studenata koji studiraju po starom sistemu i oko novog popravnog roka koji je nedavno uveden" kaže Marija u razgovoru za “Vijesti”.

Na skali od 5 do 10 zalaganje Parlamenta za dobro svih studenata Marija bi ocijenila sa 5, 5, a to bi studentski značilo “jedva prođoh”.

" Aktivnosti treba da se zasnivaju na stvarnim potrebama, predstavnici moraju biti reprezentativniji i njihov rad vidljiviji " kaže ona.

Zapamćene samo studentske žurke

Slično iskustvo ima i Dražen Petrić student četvrte godine Fakulteta političkih nauka koji kao jedinu njihovu aktivnost pamti studentske žurke koje je rijetko posjećivao.

" Poznato mi je da se Parlament zvanično zalaže za studentske interese, ali su rezultati neprimijetni" kaže “Vijestima” Petrić. Ako je neka aktivnost realizovana, a studenti s njom nijesu upoznati, objašnjava on, da li je to samo opravdanje za određene stavke budžeta ili nešto što je u praksi sprovedeno.

Za pokretanje inicijativa i protesta Petrić pored odgovornosti Studentskog parlamenta ukazuje i na ličnu odgovornost studenata.

" Treba izaći sa konkretnim predlogom i onda tražiti podršku među studentima" kaže on i ukazuje da je među studentima izražena pasivnost.

Ko je pasivan

Neupućenost studenata u rad predstavničkog tijela predsjednik Parlamenta Petar Golubović objašnjava njihovim nedovoljnim reklamiranjem u medijima i neinteresovanjem studenata.

Iako je Parlament osnovan na Univerzitetu, predstavnici tvrde da su nezavisni u odlučivanju i da su izabrani od strane studenata

" Studenti idu linijom manjeg otpora. Upišu fakultet i nijesu zainteresovani za ono što se oko njih događa.

Ubuduće planiramo da organizujemo tribine na svakom fakultetu kako bi studentima objasnili čime se bavimo i koja je trenutna studentska problematika" kaže Golubović i dodaje da od 2010. godine od kada je na funkciji, Parlament ima vidljive rezultate.

" Mi smo obezbijedili studentima da se ponovo liječe u Poliklinici, da prvi put dobiju dodatni rok u avgustu, da organizujemo sajam sezonskog zapošljavanja studenata “Summer Job”, napravimo novi veb sajt, organizujemo brojne manifestacije poput “Spring Break” zabavno-muzičkog programa na “Plavim horizontima”, u saradnji sa Pravnim i Ekonomski fakultetom obilježimo studentsku nedjelju i druge humanitarne akcije" kaže “Vijestima” Golubović.

Iako je Parlament osnovan na Univerzitetu, predstavnici tvrde da su nezavisni u odlučivanju i da su izabrani od strane studenata.

Jedva spajaju kraj sa krajem

Za njihove aktivnosti Univerzitet je ove godine planirao 69 hiljada eura, ali Golubović kaže da su do sada dobili oko 29 hiljada, što nije ni pola od planiranog.

Predsjednik Studentskog parlamenta i studentski povjerenik na Univerzitetu mjesečno primaju nadoknadu od 99 eura

" Novac trošimo na projekte, radne posjete u inostranstvu na kojima ostvarujemo kontakte i saradnju sa studentskim organizacijama iz regiona i Evrope, finansiramo Vijeća i njihove aktivnosti, kao i nadoknade za studentske predstavnike" objašnjava Golubović.

Predsjednik Studentskog parlamenta i studentski povjerenik na Univerzitetu mjesečno primaju nadoknadu od 99 eura.

Nadoknadu prima 26 studenata povjerenika na fakultetima u iznosu od 55 eura mjesečno, kao i studenti članovi Parlamenta koji su u Senatu Univerziteta i Upravnom odboru.

Učim da radim u timu, da se pokažem kao lider i dobar organizator, a i ostvarujem kontakte koji će mi kasnije značiti prilikom zapošljavanja

Aktivnosti koštaju, kaže Golubović, a para je malo, pa Studentski parlament “jedva spaja kraj s krajem”. Pregovaraju sa instutucijama i preduzećima kako bi dobili neku donaciju.

Članstvo u Studentskom parlamentu nema samo materijalnu korist već se predsjednik Parlamenta može pohvaliti značajnim ličnim i profesionalni razvojem tokom obavljanja funkcije.

" Učim da radim u timu, da se pokažem kao lider i dobar organizator, a i ostvarujem kontakte koji će mi kasnije značiti prilikom zapošljavanja" ponosan je Golubović.

Protesti ili dijalog?

Studenti pokretači rijetkih okupljanja i protesta očekuju i podršku od svog predstavničkog tijela koje je, kako kaže, organizator nedavnog okupljanja studenata deklarativno podržava.

" Jednim dijelom je tu naša krivica jer smo mi brzo radili na organizaciji tog prvog protesta i nismo imali dovoljno vremena da zatražimo što više podrške od raznih organizacija i Studentskog parlamenta" kaže Demir Hodžić iz Studentske unije i dodaje da za moguću pasivnost studenata “ne možemo smatrati odgovornim Studentski parlament već sve studente u Crnoj Gori jer ne treba samo Parlament da pokreće studente već i studenti Parlament”.

Međutim, nikšićki studenti imaju drugačije iskustvo. Organizator aprilskih protesta studenata Filozofskog fakuleta kaže da je podrška Parlament tada izostala.

" Petar Golubović se ogradio od glasa pobune studenata i rekao da su naši zahtjevi nerealni.

Najveća ironija je da čovjek koji je lider studentske populacije bude taj koji će da kaže da studenti traže mnogo" kaže Boban Batrićević, student Filozofskog fakulteta.

Petar Golubović se ogradio od glasa pobune studenata i rekao da su naši zahtjevi nerealni

Kritikujući aktivnosti Parlamenta, on kaže da je to “konzervativna organizacija koja se ne zalaže dovoljno za rješavanje studentskih problema (previsoke cijene školarina, prevoza, odrađivanja pripravničkog staža…) već teži ličnoj materijalnoj satisfakciji i promociji.

- Iako su osnovani na Univerzitetu, funkcionišu kao nezavisna organizacija koju niko ne kontroliše, pa se u Studentskom parlamentu rađaju mali tajkuni koji troše studentski novac i ne doprinose poboljšanju studentskog standarda - kaže Batrićević, i dodaje da je studentska populacija najkompetentnija da sudi o radu Parlamenta.

Na navode da se u Parlamentu dešavaju “mutne radnje”, predsjednik Golubović kaže da iza Parlamenta stoje rezultati.

" Ne znam kako je Batrićević konstantnim medijskim eksponiranjem i blaćenjem uspio da doprinese poboljšanju standarda studenata. Neka se pohvali konkretnim doprinosom koji je dao studentima za vrijeme svog mandata kao student povjerenik" kaže Golubović za “Vijesti”.

Ne znam kako je Batrićević konstantnim medijskim eksponiranjem i blaćenjem uspio da doprinese poboljšanju standarda studenata

Na pitanje “Vijesti” da li se ustežu od protesta ili okupljanja koja studenti od njih očekuju i zbog kojih ih kritikuju, Golubović objašnjava da su oni prije svega institucionalno tijelo i ako problem mogu riješiti dijalogom, nije im osnovni cilj da izađu na ulicu i time ne riješe ništa.

" Mi nijesmo protiv protesta studenata, niti se bojimo izlaska na ulicu već prvo pokušavamo dijalogom da postignemo cilj - kaže Golubović podsjećajući da su se obraćali i premijeru Lukšiću i ministru Stijepoviću, ali odgovor nijesu dobili, što im direktno ukazuje na neozbiljnost i nezainteresovanost za studentske probleme.

Funkcioneri su izostali i sa performansa koji su predstavnici Studentskog parlamenta organizovali u petak u blizini Vlade kako bi zatražili poboljšanje položaja visokoškolaca. Došlo je 14 studenata i predstavnici medija, ali su najavljena velika okupljanja i protestne šetnje.

Batrićević na protestima nikšićkih studenata

- Siguran sam da na ulice možemo da izvedemo 2.000 studenata - kazao je predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović na performansu.

Sagovornik „Vijesti“ Boban Batrićević misli suprotno.

" Ta organizacija samo usporava studentsku avangardu i ima zadatak da studente drži u neznanju" kaže on i poručuje studentima da im ne treba nikakav vođa da bi nešto pokrenuli, dovoljno je da se pobune i budu istrajni jer se racionalnom pobunom rađa studentski aktivizam.

Galerija

Bonus video: