Proizvođači organske hrane izložili svoje proizvode u Delta sitiju

U Crnoj Gori je, prema riječima savjetnika za program u razvoju organske poljoprivrede Miodraga Lekovića, 98 registrovanih proizvođača organske hrane
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 17:20h

Posjetioci šoping mola Delta siti bili su u prilici da probaju i kupe organske proizvode-voće, pčelinje proizvode, brašno, te voćne rakije, koje je desetak crnogorskih proizvođača organske hrane predstavilo povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane.

Takođe, Centar za borbu gojaznosti, u cilju podizanja svijesti građana o važnosti očuvanja zdravlja pravilnim načinom ishrane organizovao je cjelodnevni program.

"Kako bismo na što bolji način podstakli djecu na pravilnu ishranu i ukazali im na važnost unosa zdravih namirnica u organizam, to smo učiniti kroz edukativne likovne, muzičke i dramske radionice, dok je za učenike pet podgoričkih osnovnih škola organizovan kviz na temu zdrave ishrane", kazao je predsjednik Centra Mirko Krunić.

Takođe, kako je dodao, za sve posjetioce organizovan je i zabavno-muzički program i interaktivna radionica namijenjena roditeljima i djeci koja žele da više nauče o zdravoj ishrani, dok je kompanija „Bonela” tokom čitavog dana besplatno darivala cijeđene sokove i voće.

Oko 20 odsto školaraca ima problem sa težinom

Krunić je podsjetio da u Crnoj Gori, prema podacima Instituta za javno zdravlje oko 20 odsto djece školskog uzrasta ima problem sa prekomjernom težinom, dok prema posljednjem istraživanju Centra sprovedenog među osnovcima, svega tri do četiri odsto njih tokom školskog odmora za užinu konzumira voće i povrće.

Stoga je Krunić apelovao na roditelje da više povedu računa o ishrani svoje djece, te ih bolje upoznaju sa zdravim životnim navikama..

Krunić je apelovao na roditelje da više povedu računa o ishrani svoje djece

U Crnoj Gori je, prema riječima savjetnika za program u razvoju organske poljoprivrede Miodraga Lekovića, 98 registrovanih proizvođača organske hrane.

"Većina njih je u prelaznom periodu od jedne do tri godine, a koji je predviđen za usklađivanje njihove proizvodnje sa zakonom koji regulišu organsku proizvodnju.Crnogorsko tržište organskih proizvoda je u napretku, a proizvođači su u prilici da plasiraju proizvedeno, s obzirom da su u pitanju zdravi proizvodi koji nose najmanji mogući rizik od ostataka pesticida", kazao je Leković.

Iako skuplji, izuzetno primamljivi

On smatra da, iako su organski proizvodi nešto skuplji, oni su izuzetno primamljivi, jer su građani upoznati da se u njihovoj proizvodnji ne koriste sintetički pesticidi, ni mineralna đubriva, a sve uz maksimalno očuvanje životne okoline.

Organska proizvodnja, kako je dodao, u Crnoj Gori je već sedam godina zakonski regulisana, a proizvođači, koji izuzev što su dužni da koriste pesticide i đubriva, prirodnog a ne hemijskog porijekla, moraju da zadovolje i niz drugih strogih regulativa. Posjetioci Delte, iako većinom priznaju da se nerijetko hrane nezdravo, podržavaju napore različitih organizacija da podstaknu građane da u njihovom jelovnku bude više zdravih namirnica, prvenstveno voća i povrća.

Veliko interesovanje

Rajko Pavlićević iz Gornjeg Polja kod Nikšića, koji se već dvadeset godina bavi organskom proizvodnjom, predstavio je organske jabuke, ljekovitu jabukovaču sa lincurom i medom, te čistu jabukovaču koja šest do sedam godina mora da odstoji u buradima.

Za organske jabuke koje prodaje po cijeni od jednog eura za kilogram, kaže da je veliko interesovanje građana, koji su već prepoznali kvalitet njegovih proizvoda, te sami dolaze kod njega da kupuju.

"Sve je zdravo, neprskano, a i strogo i redovno kontrolisano od strane nadležnih institucija.Građani znaju da prepoznaju kvalitet, te sam već skoro sve što sam izložio i prodao", kazao je Pavlićević.

Bonus video: