Cimbaljević i Marković: Povorka ponosa je istorijski važan događaj

"Vlada će uraditi sve da Povorka bude prepoznata kao dostojanstven i ozbiljno pripremljen i realizovan događaj", rekao je
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2011. 15:36h

Prva Povorka ponosa je istorijski važan događaj koji treba da potvrdi sposobnost države Crne Gore da prihvata i njeguje ravnopravnost zbog čega taj događaj traži odgovornost, profesionalizam i visoku posvećenost organizatora i Vlade, zajednička je izjava potredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića i izvršnog direktora LGBT Forum Progres Zdravka Cimbaljevića.

Ipak, datum održavanja prve povorke nije određen, s tim što je saopšteno da će prva vidljiva LGBT organizacija sa predstavnicima Vlade održavati stalnu komunikaciju i kroz konstruktivni proces “zajednički procijeniti optimalno povoljan trenutak za njeno održavanje”.

Usaglašena izjava za javnost uslijedila je nakon dvočasovnog sastanka Markovića i Cimbaljevića, a kojem je prisustvovala i zamjenica ombudsmana Marijana Laković.

Saopšteno je i da se zajednička izjava daje da bi se pokazalo da postoji duh međusobnog partnerstva

Iz Markovićevog kabineta je saopšteno da će Vlada pružiti podršku i blagovremeno uzeti učešće u radu Organizacionog odbora, i to na nivou koji će omogućiti kvalitetno donošenje odluka.

“Vlada će uraditi sve da Povorka bude prepoznata kao dostojanstven i ozbiljno pripremljen i realizovan događaj, kojim će Crna Gora potvrditi svoj demokratski kapacitet i privrženost poštovanju ljudskih prava”, poručeno je iz Vlade.

Institucionalna i programska saradnja

Saopšteno je i da se zajednička izjava daje da bi se pokazalo da postoji duh međusobnog partnerstva i želja da se izgrade novi odnosi i povjerenje između organizacija civilnog društva i Vlade.

“Stručne grupe pružiće predloge, mišljenja i stručna obrazloženja koji mogu biti od pomoći Vladi u daljim procesima i radu”

“Saradnja koja je dogovorena biće, u periodu koji dolazi, formalizovana potpisivanjem Memorandum o saradnji nadležnih ministarstava i onih organizacija civilnog društva koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava LGBT osoba”, piše u saopštenju poslatom iz kabineta Markovića.

Tema sastanka je bila, kako je navedeno, uspostavljanje institucionalne i programske saradnje, a dogovoreno je da se na nivou Vlade formira radna grupa koja će se baviti izradom programskih dokumenta za borbe protiv homofobije, praćen akcionim planom.

Dogovoreno je formiranje dvije stručne grupe koje će pripremiti analizu pravnog okvira sa aspekta usaglašenosti sa međunarodnim standardima i sudskom praksom ljudskih prava i prisutnosti ljudskih LGBT prava u udžbenicima.

“Stručne grupe pružiće predloge, mišljenja i stručna obrazloženja koji mogu biti od pomoći Vladi u daljim procesima i radu”, poručeno je iz Markovićevog kabineta.

Sagovornici su, kako je objašnjeno, razmijenili mišljenja i o slučajevima nasilja i mržnje nad LGBT osobama i socijalnom životu pripadnika seksulane manjine.

Bonus video: