Crna Gora učestvuje u regionalnom projektu za održivi razvoj turizma

U narednom periodu planira se štampanje promotivnog materijala, publikacija, organizovanje studijskih putovanja za turoperatore i novinare
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 13:59h

Crna Gora je u okviru projekta “Udruženo djelovanje u promociji održivog razvoja turizma – TURGRATE 2” uspjela da u proteklih pola godine popiše kulturnu baštinu i kartografsko mapiranje manjih kutlurnih resursa, organizuje četiri umjetničke izložbe i promoviše održivog turizma kroz stvaranje novih tematskih proizvoda, zaključeno je na regionalnoj konferenciji koja je održana prethodna dva dana u Tirani.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma u okviru popisa kulturne baštine za Podgoricu su određeni lokaliteti Duklje i muzej Marka Miljanova “Medun”, a u Baru lokalitet starog grada.

“Na području Podgorice i Bara identifikovani su već postojeći tematski proizvodi „Putevima stare Crne Gore” u sklopu kojih su prepoznati vino, sir, pršuta, med i riba, vrhunska staza za biciklizam broj pet, „bed and bike” smještaj, krstarenje Skadarskim jezerom u „zelenim brodovima” koji manje zagađuju prirodu i pješačenje oko jezera”, navodi se u saoptšenju.

Od kulturnih tematskih proizvoda prepozati su Stari gradovi Ulcinja i Bara, muzej Marka Miljanova –„Medun”, arheološko nalazište „Duklja” kao i arheološki lokalitet „Svač”.

Od kulturnih tematskih proizvoda prepozati su Stari gradovi Ulcinja i Bara, muzej Marka Miljanova –„Medun”, arheološko nalazište „Duklja” kao i arheološki lokalitet „Svač

Kako je saopšteno u narednom periodu planira se štampanje promotivnog materijala, publikacija, organizovanje studijskih putovanja za turoperatore i novinare, učešće na specijalizovanim sajmovima.

Predviđeno je i organizovanje „road show”-a u cilju promocije zajedničkog turističkog proizvoda, postavljanje turističke signalizacije, planiranje inovativnog softver sistema za racionalizaciju i poboljšanje kvaliteta turističkih javnih usluga, program za održivo upravljanje i održavanje deset kulturnih dobara utvrđenih od strane projektnih partnera, obnova već identifikovanih arheoloških ili umjetničkih dobara.

Vrijednost projekta je dva i po miliona eura, od čega je za Crnu Goru predvidjeno 450 hiljada.

Projekat je počeo u februaru, trajaće tri godine, a pored Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Lokalne turističke organizacije Bara partneri su iz Albanije, Grčke i Italije.

Bonus video: