Podgorica sjeveru Crne Gore: Skulptura od konzervi sa hranom

"Pomoć će dobiti oko 600 porodica, koje se nalaze na spisku centara za socijalni rad u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima", koordinatorka akcije Sanja Šćepović
119 pregleda 0 komentar(a)
Banka hrane, Foto: Zoran Đurić
Banka hrane, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.10.2011. 16:53h

Velika humanitarna akcija „Podgorica sjeveru Crne Gore”, koju organizuje humanitarna fondacija “Banka hrane”, održaće se od 14. do 16. oktobra u šoping molu Mall of Montenegro.

Koordinatorka akcije Sanja Šćepović objasnila je na konferenciji za štampu da su odlučili da akciju, organizovanu povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, usmjere prema stanovništvu sa sjevera, jer je prema zvaničnim podacima ta regija dva do tri puta siromašnija od južnog i centralnog dijela države.

"Pomoć će dobiti oko 600 porodica, koje se nalaze na spisku centara za socijalni rad u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima. Da bi akciju učinili atraktivnom donatorima i građanima, odlučili smo da sakupljamo konzerve sa hranom, od kojih će biti napravljena velika skulptura, pod nadzorom profesionalnog vajara", kazala je Šćepović.

Šćepović je navela da će posljednjeg dana akcije, u 12 časova, u šoping molu biti organizovan i kulturno-zabavni hepening

Ističući da će nakon akcije konzerve biti upućene porodicama na sjeveru, ona je kazala da su radi podsticanja osjećaja humanosti i solidarnosti kod najmlađe populacije, animirali veliki broj djece školskog uzrasta i djece sa posebnim potrebama da učestvuju u izradi skulpture.

"Raspisan je i veliki konkurs za izradu likovnih radova na temu siromaštva, te će tokom trajanja akcije biti izloženi pristigli radovi. Biće izloženo preko 350 radova djece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola", kazala je ona, dodajući da će najboljima biti uručene nagrade.

Jačanje građanske odgovornosti

Šćepović je navela da će posljednjeg dana akcije, u 12 časova, u šoping molu biti organizovan i kulturno-zabavni hepening, kada će se akciji pridružiti poznati estradni umjetnici, glumci i zvijezde dječje muzike.

Direktorica marketinga kompanije „Merkator” Ljiljana Martinović kazala je da su sa dobavljačima hrane obezbijedili preko 5.000 konzervi

"Akcijom želimo pokazati da se malom pažnjom i humanim gestom društveno odgovornih kompanija i građana, NVO sektora, državnih institucija, medija i ostalih aktera društva može doprinijeti jačanju građanske odgovornosti i brizi o drugome. Takođe, želimo promovisati i volonterski rad", navela je Šćepović.

Koordinatorka akcije se zahvalila donatorima i onima koji nijesu htjeli javno da se eksponiraju, a dali su izuzetan doprinos akciji, kao i građanima koji su putem SMS poruka donirali preko 2.000 eura, kojim će kompanija Telenor u njihovo ime kupiti hranu za najsiromašnije.

Direktorica marketinga kompanije „Merkator” Ljiljana Martinović kazala je da su sa dobavljačima hrane obezbijedili preko 5.000 konzervi, te da je to najbolji način da pokažu svoje društveno odgovorno ponašanje i podsjete građane na ličnu odgovornost kada je riječ o pomoći najsiromašnijem stanovništvu.

Marketing menadžerka Mall of Montenegro Ivana Gazivoda kazala je da je glavni razlog zbog kojeg su se uključili u pomenutu akciju, taj što uvijek kada su u mogućnosti preusmjeravaju se na socijalno ugroženo stanovništvo.

Bonus video: