Prekinut štrajk u "Pobjedi", radnicima po dvije plate

"Zadovoljni smo postignutim. Štrajk je zmrznut i \'Pobjeda\' će normalno izlaziti ako menadžment bude poštovao dogovoreno. U suprotnom, biće ugašena“, kazao je Đođić
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2011. 10:18h

Dio zaposlenih u „Pobjedi“ prekinuli su kasno sinoć jednodnevni štrajk, pa se najstarija crnogorska novina u četvrtak ponovo pojavila na kioscima.

Predsjednik Novog sindikata Ivan Đođić potvrdio je oko ponoći „Vijestima“ da je štrajk „zamrznut“, nakon što se menadžment obavezao da će zaposlenima u četvrtak i petak isplatiti po dvije zarade.

„Zadovoljni smo postignutim. Štrajk je zmrznut i 'Pobjeda' će normalno izlaziti ako menadžment bude poštovao dogovoreno. U suprotnom, biće ugašena“, kazao je Đođić nakon okončanja pregovora sa menadžmentom koji su trajali nekoliko časova.

On je rekao da su sastanku, između ostalih, prisustovali predsjednik borda direktora „Pobjede“ Miodrag Ivanović, izvršni direktor Lav Lajović i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Ovakav epilog bio je potpuno neizvjestan, jer su, prema saznanjima „Vijesti“, zaposleni u štampariji bili istrajni u zahtjevi da neće početi da rade dok im se ne isplate dvije zarade ili dok ne dobiju čvrste garancije da će poslovodstvo to da učini u naredna dva dana.

Sa druge strane, direktori su proteklih dana u više navrata isticali da novca nema, ali su ipak uspjeli da ga pronađu pritisnuti činjenicoma da državna novina, praktično prvi put u svojoj istoriji, juče nije izašla iz štampe.

Uprava “Pobjede” angažovala je juče privatno obezbjeđenje, koje sinoć, prije pregovora, nije dozvoljavalo radnicima koji su započeli štrajk, da uđu u zgradu.

Nešto poslije 20 časova, pošto se štrajkačima se pridružio i Keković - nakon desetominutnih pregovora, njemu i predsjedniku novog Pobjedinog sindikata Ivanu Đođiću dozvoljeno je da uđu u zgradu.

Ostavka Ivanovića?

Više izvora kazalo je “Vijestima” ranije juče da je predsjednik borda direktora Ivanović najavio ostavku, ali zvaničnu potvrdu te informacije juče nije bilo moguće dobiti.

Lajović je, takođe ranije juče, saopštio da u “Pobjedi” štrajkuje manji dio zaposlenih, ocijenivši da je takav vid protesta legitiman, ali i kontraproduktivan.

“Imam puno razumijevanje za zahtjeve zaposlenih, ali ne nalazim opravdanje za obustavu štampanja lista i to u situaciji kada smo počeli da podižemo promete i isplaćujemo redovno zarade, a sve to usred procesa privatizacije i u trenutku kada se na tražištu štampanih medija dešavaju promjene”, kazao je Lajović

On je istakao da je menadžment bio u stalnom kontaktu sa zaposlenima i sa predstavnicima oba sindikata.

“Imam puno razumijevanje za zahtjeve zaposlenih, ali ne nalazim opravdanje za obustavu štampanja lista i to u situaciji kada smo počeli da podižemo promete i isplaćujemo redovno zarade, a sve to usred procesa privatizacije i u trenutku kada se na tražištu štampanih medija dešavaju promjene”, kazao je Lajović.

Dobili bonove za hranu

Đođić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao da su radnici, na osnovu duga od prošle godine, juče dobili peti bon od 47,5 eura koji mogu potrošiti u jednom prehrambenom marketu.

Podsjetio da su radnici ušli u pregovore sa poslodavcem, najavili štrajk i zaključili sporazum o minimumu uslova za prestanak štrajkačkih aktivnosti, ali i da su od prošle godine plate nezakonito smanjene prvo za deset, a onda i za dvadeset odsto.

“Kompanija i dalje gomila gubitke, Vlada nam svake godine oprašta milionske iznose doprinosa za poreze, pretvara ih u akcije, a mi jednostavno ne znamo šta će biti. Znamo da će ta zgrada da se ruši, da li se to radi namjerno ili nenamjerno ne znamo, ali sumnjamo u sve”, kazao je on.

Kompanija i dalje gomila gubitke, Vlada nam svake godine oprašta milionske iznose doprinosa za poreze, pretvara ih u akcije, a mi jednostavno ne znamo šta će biti

Ona je dodala i da bi poslovanjem “Pobjede” mogle da se pozabave nadležne inspekcije, kao što je to urađeno u Televiziji Crne Gore.

Zadovoljna, iako je primila aprilsku platu

Izlaganje predstavnika Sindikata pratila su dva novinara “Pobjede”, nakon čijih pitanja se konferencija pretvorila u polemiku između dvije struje u tom mediju.

Novinarku državnog lista zanimalo je zašto su se predstavnici Sindikata odlučili na “tako radikalan potez, baš u momentu kada je ostalo 20-ak dana do završetka tendera”.

"Potencijalnom kupcu ništa ne smeta čak i u postupku likvidacije kompanije, a ne u stečajnom postupku, ako je raspoložen da kupi tu firmu. Mi se borimo za naša prava", odgovorio je Đođić.

Matunović Ljubenko pitala je koleginicu da li je ona primila platu, kad je tako zadovoljna situacijom u "Pobjedi".

"Mogu da vam odgovorim, ali nije u redu da me ne pustite da vam postavljam pitanja. Zanima me koliko ljudi koji štrajkuju se prijavilo za otpremnine. I jeste li vi jedan od tih?"

Ona je dodala da su svi zaposleni, koliko joj je poznato, u posljednja četiri mjeseca, primili četiri plate.

Đođić je potom nju pitao, za koji mjesec je ona posljednju platu primila i dobio odgovor: "Za april".

Policija dolazila u štampariju

Predsjednik Novog sindikata Ivan Đođić kazao je da je u štampariji juče štampan samo nedjeljnik na albanskom jeziku „Koha Javore“, demantovavši glasine da su štrajkači tokom dana štampali i „Pobjedu“.

„Nijesmo željeli da štrajkom ugrozimo pravo manjinskog naroda“, kazao je Đođić sinoć „Vijestima“.

On je potvrdio da je juče u „Pobjedu“ svraćala i policija, želeći da provjeri navode da su štrajkači navodno pokvarili mašinu za štampu, kako na njoj ne bi mogli da rade neki drugi radnici koje bi menadžment eventualno angažovao.

„Mašina, naravno, nije bila pokvarena, pa je policija veoma brzo otišla. Nije problem mašina, ona je ispravna, već su problem pare, odnosno zarade radnika“, kazao je Đođić.

Galerija

Bonus video: