Stari grad u Budvi se pretvara u ogromnu restoransku terasu

Sve draži i ljepote, kultura, znamenje, istorija i kreativnost mediteranske civilizacije su se do skora mogle sresti u Budvi
155 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.10.2011. 19:03h

Savjet Mjesne zajednice Stari grad Budva zatražio je od Opštine da im dostavi izvještaj o uplatama zakupaca privremenih lokacija za protekle tri godine, sa posebnim akcentom na velike ugostiteljske terase i otvorene šankove.

Uz sumnju da Opština ima više štete nego koristi od izdavanja najatraktivnijeg prostora ugostiteljima te zakupcima za postavljanje raznih privremenih objekata.

Grad Budva je višemilenijumsko naselje koje je emancipovani čovjek odabrao za svoje stanište.

I dok oko zidina Starog grada nema slobodnog prostora, od ugostiteljskih terasa sa više od 2000 stolica, iz MZ su iskatli da trenutno u kontakt zoni Starog grada ima oko stotinu raznih privremenih objekata, upravo onih koje je “aminovao opštinski plan privremenih lokacija”.

"Mi u mjesnoj zajednici počinjemo da prikupljamo materijale za jedno ozbiljno reprogramiranje Starog grada. Društvene djelatnosti, kultura, trgovina su dominantne potrebe revitalizacije gradskog jezgra, a posebno vraćanje stalno nastanjenih stanovnika", rečeno je "Vijestima" iz MZ.

Restoranska terasa

Osjećajući svakodnevno kako Stari grad gubi mnogostruke gradske funkcije i pretvara se u jednu ogromnu restoransku terasu koja funkcioniše samo noću, a danju niko ne uđe, svjedoci smo i učesnici prenamjene jednog cjelovitog grada u monofunkcionalnu ugostiteljsku sadržinu.

Sve draži i ljepote, kultura, znamenje, istorija i kreativnost mediteranske civilizacije su se do skora mogle sresti u Budvi. Stari grad ima i nesvakidašnji kvalitet.

Oni su naveli da žele da naprave analizu strukture i sadržaja kako stalnih, tako i privremenih lokacija.

"Tendencije su da trgovina nestane iz Starog grada jer je ugrožena elementarna pješaka komunikacija, pa ugostiteljstvo istiskuje ostale djelatnosti što je opasno za nestanak minimalnih gradskih funkcija Starog grad. Grad Budva je višemilenijumsko naselje koje je emancipovani čovjek odabrao za svoje stanište. Sve draži i ljepote, kultura, znamenje, istorija i kreativnost mediteranske civilizacije su se do skora mogle sresti u Budvi. Stari grad ima i nesvakidašnji kvalitet. Taj duh mjesta sa svim istorijskim, estetskim, arhitektonskim i kulturološkim odlikam je stavio Stari grad na listu zaštićenih spomenika kulture Crne Gore. Za očekivati je da sve opštinske službe prate, poznaju i upravljaju normama koje jedna spomenik kulture podrazumijeva, ali ovaka plan privremenih lokacija to dovodi u sumnju", navode u Mjesnoj zajednici

Zgrade kulture pretvorene u lokale

Uz dopis Opštini je dostavljen i spisak 30 građevina sa molbom da im opštinske službe dostave podatke o vlasništvu, kao i istorijat uknjižbi u poslednjih 25 godina za te građevine, uglavnom kulturno- istorijskih spomenika.

"Planiramo da se program naših poslova odvija u nekoliko faza, prije svega prikupljane podataka o objektima koji po Urbanističkom projektu Stari Grad nijesu privedeni namjeni, jer je po tom planskom dokumentu bilo predviđeno da 6. 000 kvadrata stambenog prostora bude isključivo namijenjeno kulturi, a privedeno je svega 2. 000 kvadrata. Takođe nam treba evidencija objekata koji nijesu dobili adekvatnu namjernu i funkciju, koji su nelegalno useljeni, objekti sa pogrešnom namjenom, te katastarski popis vlasništva nad objektrima u državnom u privatnom, kao i u vlasništvu stranih državljana", zaključuje se u dopisu.

Bonus video: