Ministarstvo predložilo da se u dom unesu dodatni kreveti?

Ministarstvo je za ovu školsku godinu dodijelo 70 mjesta za studente privatnih univerziteta i 30 za Studentski parlament
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 15:27h

Oko 300 studenata koji se finansiraju iz budžeta, a koji su prošle godine stanovali u studentskom domu, ove školske godine izgubili su pravo na svoje sobe, jer su kako tvrde, njihova mjesta ustupljena studentima sa privatnih univerziteta i predstavnicima Studentskog parlamenta.

Na protestu ispred Ministarsva prosvjete, nekoliko desetina studenata poručilo je ministru Stijepoviću i predsjedniku Vlade Lukšiću da će ukoliko se njihov problem ne riješi u nekoliko narednih dana “biti prinuđeni da spavaju ispred studentskog doma, ali da ni pokoju cijenu neće dozvoliti da se isele prošlogodišnji, a usele novi studenti”

“Ministarstvo je za ovu školsku godinu dodijelo 70 mjesta za studente privatnih univerziteta i 30 za Studentski parlament, a uz to indeks uspjeha koji se boduje za dobijanje smještaja, povećali su sa 50 na 62,4 što je veoma teško postići, a što su osnovni razlozi zbog kojih su studenti sa budžeta koji su prošle godine stanovali u domu, ove ostali na ulici”, obijasnila je predstavnica studenata, student Pravnog fakulteta Anđela Vukićević.

Ističući da je peticiju potpisalo 150 studenata, ona je navela da je nezamislivo to što je ministar Stijepović na taj način pokušao da izjednači budžetske studente sa samofinasirajućima i onima sa privatnih univerziteta, jer je , kako ona smatra, “krenuo sa pogrešne tačke, jer bi prvenstveno trebalo izjednačiti uslove školovanja”.

“Studenti koji studiraju na privatnim Univerzitetima, i u mogućnosti su da plaćaju školarinu i do dvije hiljade eura, u najvećem broju ne žele ni da žive u ovakvim uslovima koje mi imamo u domu, tako da će se ta mjesta najvjerovatnije prodati”, vjeruje Vukićević.

Ili će dobiti dom, ili svi napuštaju

U obećanja ministarstva da će narednu školsku godinu dočekati u novoj zgradi, kako je dodala, ne vjeruju mnogo, ali su sigurni u to da se niko od studenata ove godine neće iseliti iz postojeće zgrade.

“Studenti koji studiraju na privatnim Univerzitetima, i u mogućnosti su da plaćaju školarinu i do dvije hiljade eura, u najvećem broju ne žele ni da žive u ovakvim uslovima"

Iako je dobio mjesto u domu, student Fakulteta za političke nauke Almir Tahirović, podržao je na protestu svoje kolege.

“Ili će oni dobiti dom ili ćemo ga napustiti svi.Ukoliko ministarstvo ne izađe u susret našim zahtjevima spremni smo na radikalnije mjere i proteste, ali nećemo dozvoliti da iko ostane bez kreveta”, poručio je Tahirović.

Komisija za dodijelu mjesta u JU Dom đaka i studenata, prema riječima šefa računskog centra ustanove Peđe Prelevića, smještaj u domu opredijelila je prema važećem konkursu i propisima.

“Prijave svih studenata komisija je detaljno proučila i sagledala, te su mjesta u domu dobijena isključivo na osnovu važećeg bodovanja”, kazao je Prelević.

Za 962 mjesta u domu, kako je dodao, ove godine konkurisalo je 1.135 studenata i 431 brucoša.

Ministarstvo ponudilo dodatne krevete?!

Predstavnici studenata nakon jednočasovnog pregovora sa predstavnicima ministarstva, nijesu uspjeli da pronađu zajedničko rješenje, te će se ponovo sastati u ponedeljak.

“Ili će oni dobiti dom ili ćemo ga napustiti svi"

Oni su kratko prokomentarisali da im je ministarstvo kao jedno od riješenja ponudilo da se u studenski dom smjeste dodatni kreveti, što je za njih, obzirom na već loše postojeće uslove u kojima su smješteni, bilo neprihvatljivo.

Galerija

Bonus video: