Nikšić: Izložba u Domu revolucije u čast žrtvama, počinje i akcija čišćenja

Za 34 godine u Domu revolucije se nagomilalo oko 850 kubika smeća, 2,5 hiljada kubika samoniklog rastinja, korova...
194 pregleda 0 komentar(a)
Dom Revolucije Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Dom Revolucije Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.10.2011. 17:41h

Izložba slika i skulptura umjetnika iz Nikšića Milonje Đikanovića i Miodraga Pekića u krugu Doma revolucije, bila je najava za akciju čišćenja i uređenja kruga oko tog objekta koja će se, u organizaciji NVO “Alfa centar”, obaviti u subotu i nedjelju od osam ujutro do 17 časova.

Umjetnici su priredili performans koji će, kako rekoše, pročitati oni koji budu znali i htjeli da čitaju – po 15 slika i skulptura, za svaku žrtvu koju je “plava grobnica progutala” po jedna.

“Jedan od motiva koji nas je pokrenuo na ovu akciju su tužne stvari koje su se ovdje dogodile. Drugi motiv je onaj stvaralački, jer je ovaj prostor jako interesantan nama umjetnicima“, kazao je Pekić.

Uz priganice, domaću rakiju i šećer, direktor „Alfa centra“ Aleksandar Dedović je najavio akciju čišćenja i pozvao sve koji žele da im se pridruže i da sa sobom ponesu alat.

“Jedan od motiva koji nas je pokrenuo na ovu akciju su tužne stvari koje su se ovdje dogodile. Drugi motiv je onaj stvaralački, jer je ovaj prostor jako interesantan nama umjetnicima“, kazao je Pekić

Prema njegovim riječima, u Domu revolucije se za 34 godine nagomilalo oko 850 kubika smeća, 2,5 hiljada kubika samoniklog rastinja, korova, raznog komunalnog, građevinskog i medicinskog otpada. Nakon akcije čišćenja, uslijediće druga faza koja podrazumijeva zatvaranje svih otvora kako bi se onemogućio ulazak u sami prostor, a treća faza je kultivisanje cijelog prostora i uklanjanje zarđale ograde koja se nalazi oko Doma revolucije.

Redakciji “Vijesti” javio se Stevo Kerkez, penzioner iz Sarajeva koji je sada stanovnik Podgorice, i koji želi da 2016. godina zaista bude godina kada će Dom revolucije biti završen. Predložio je da se formira fond za nastavak gradnje kako bi svi zainteresovani uplaćivali onoliko koliko mogu i koliko žele. On će za tu svrhu dati cijelu jednomjesečnu penziju.

Od Komunalnog veliko ne

Sa Komunalnim preduzećem „Alfa centar“ nije uspio da uspostavi saradnju, već su im iz tog preduzeća poslali „neobičan“ odgovor. „Na naše pitanje da li Komunalno preduzeće ima volje i razumijevanja, kapaciteta i ljudi da dobrovoljno (bez naknade) pomogne u ovoj akciji, dobili smo neuobičajen odgovor – veliko NE sa pečatom Komunalnog preduzeća i potpisom direktora Miodraga Muratovića.

Opominjemo ga da Komunalno ima obavezu i zadatak da vodi računa o higijeni i čistoći grada”, kazao je Dedović.

Bonus video: