Otpušteni crnogorski policajci čekaju azil u inostranstvu

"Dok je Veselin Veljović na čelu policije, nemam namjeru da se vratim", rekao je otpušteni policajac Hamdo Murić
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 19:48h

Zbog šverca i toga što je progovorio o njemu, Enver Dacić je zajedno sa četvoricom kolega otpušten, a zatim je pod prijetnjama napustio Crnu Goru, smatraju Dacićevi roditelji.

"Zaželjeli smo se i njega i unučadi. To nije lako", priča kroz suze Sejdija Dacić, Enverov otac.

Enver Dacić je u Luksemburgu i roditeljima je kazao da je pod tamošnjom policijskom zaštitom. Dacićevi roditelji vjeruju da je konačno bezbjedan. Ogorčeni su, a nepravda ih boli.

"Kad se borio 20 godina i služio časno i pošteno, i u Herceg Novom gotovo glavu izgubio kad im je trebao, valjao im je, a sad kad im nije trebao, ajde na pravdi boga istjeraj", kaže Enverova majka, Selida Dacić.

Nema povratka dok je Veljović na čelu

Bivši rožajski policajci Mithat Nurković, Hamdo Murić i Reško Kalač takođe tvrde da su pod prijetnjama napustili Crnu Goru. Njih trojica su sad u Švedskoj, socijalno su zbrinuti i čekaju azil.

Bjelopoljac Suad Muratbašić bio je prvi policajac koji je prije četiri i po godine, dok još bio u službi, počeo da govori o švercu na granici

Sa Hamdom redovno razgovara njegov brat. Novinar televizije Vijesti je u telefonskom razgovoru Murića pitao je li tačno da želi da se vrati u Crnu Goru.

"Dok je Veselin Veljović na čelu policije, nemam namjeru", rekao je Hamdo Murić.

Bjelopoljac Suad Muratbašić bio je prvi policajac koji je prije četiri i po godine, dok je bio u službi, počeo da govori o švercu na granici, ali i o policijskom aktivizmu. Nakon toga je izgubio posao. Posljednja četiri mjeseca proveo je u Belgiji gdje čeka azil.

"Za sad je ovo privremeno. Očekujem da dobijem stan, dobijem 1000 eura mjesečno, pa, na nederlandski bi se reklo "dank ju vel", kazao je iz Belgije Suad Muratbašić.

Bonus video: