Komandant Bulatović prijeti sindikalcima (audio)

Ko nema svoju glavu neka slobodno i dalje ide tamo (u sindikat), neka tamo slobodno traži ostvarenje svojih prava – ne znam kako će ih ostvariti, rekao je komandat Rajko Bulatović
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 07:20h

Komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović snimljen je kako nagovara svoje potčinjene i vrši pritisak nad njima da ne budu dio vojnog sindikata.

Na snimku do kojeg su "Vijesti" došle, Bulatović govori pripadnicima Mornarice na redovnom informisanju održanom 23.marta na patrolnom brodu P-34 u Baru.

Iz govora potčinjenima, jasno se vidi da su pripadnici VCG izloženi pritiscima vojnog vrha, naročito nakon što su prije skoro godinu dana, brojni profesionalni pripadnici vojske, podnijeli sudske tužbe protiv MO zbog neisplaćenih nadoknada za prekovremeni rad, dugova, izostanka raspodjele stanova i drugih neuskladjenosti kada su u pitanju zarade vojnika.

"Ako ne može linija komandovanja i komandovanje da odradi, nema ni tog sindikata koji će nešto moći da odradi. A zimnicu ? E nema – idite gore..."

U štampanom izdanju "Vijesti" pročitajte šta sve snimak govori o stanju u Vojsci i kakva je reakcija Ministarstva odbrane.

Možete poslušati snimak, a ispod je i transkript većeg dijela snimka, postavljen radi lakšeg praćenja.

Transpript

"Ima dosta nekih stvari koje, ovaj, koje nijesu dobre i komandanti su dobili zadatak da, da se te nepravilnosti koje su uočene u svim jedinicama i nije to na nivou specifično samo jedne, nego u svim jedinicama, da se te nepravilnosti otklanjaju i da se ovaj, u jedinicama poštuje dnevni raspored zanimanja koji je u ponedjeljak stupio na snagu.

Novi raspored dežurnog kao zanimanja, nema (nerazgovjetno)… na oglasnoj tabli i toga se ovaj, moramo pridržavati. Jer je dosta bilo opuštanja, dosta je bilo ovakvih, ovaj – uključ- kresni auto u pola jedan i trči kući.

Zamjenik komandanta normalno, kao najstariji oficir na brodu ne zna da su mu starješine otišle. Tako…. ja sam dosta često na putu pa onda ovaj, dosta naših starješina sretam u to prijepodne. To važi i za ove u Kumboru pogotovu. Kad predjem na onu stranu, a rijetko prelazim, ovaj, od kada smo napustili Kumbor tri puta sam bio - sva tri puta sam vidio haotično stanje oko 10 -11 sati, već starješine odlaze polako kućama…

Tako da ovaj ima, ima, ima dosta, dosta neriješenih i ovaj, nečega što nije dobro za jednu organizaciju u kojoj ne smijemo da trpimo takve stvari ali mislimo i da ih ne dopuštamo, ali ih nažalost, dopuštamo u stvari kao komandanti svih nivoa, počev od mene, pa…. sve redom. Tako se urušava do, do nekog nivoa… U jednom momentu je došlo do urušavanja i samog sistema komandovanja- nama je neki, nazovimo ga sindikat, preuzeo bio svu ulogu ovaj, komandovanja u jedinici.

Svu ulogu komandovanja u jedinicama je preuzeo, tu je potpisivao peticije. Ja ne znam – 290 ljudi iz Mornarice je potpisalo neku peticiju, odnosno da se pokrene ustavnost člana 97. izmjene i dopune Zakona o vojsci Crne Gore. Prema tome, malo bi, ovaj, malo bi trebalo da povedete računa – kad vam neko priča fine priče i lijepe bajkte, da svojom glavom ipak po malo nekad razmislite. Nemojte da se nosite….

"Posle se pitamo zašto nam se urušavaju odredjeni segmenti komandovanja, zašto nas, zašto nas ne poštuju starješine, zašto je sve ovako..."

Oko ovih raznih tužbi, da vam otvoreno kažem jer je ovaj, vidim tu bilo puno, ovaj….

To je, to je jedan čin koji nije zapamćen u nijednoj vojsci na svijetu. Vjerovatno je i u našem zakonodavstvu možda bilo odredjenih propusta – ne znam, nijesam pravnik pa ne bih da se u to upuštam ali, kako su se potezale tužbe to je žalosno uniforme koju nosim!

Žalosno uniforme koju nosim – pa kažite sutra slobodno to Čobeljiću ko je odavde iz tog dijela sindikata, slobodno nek mu kaže da sam to rek`o. Slobodno mu to prenesite...

Od putnih troškova, preko nekakvih ovaj, prekovremenih sati, (nerazgovjetno)... Medjutim, niko o tome nije htio da, da povede računa i da ovaj, sagleda sveukupnu situaciju u kojoj se naša država, izmedju ostalog, nalazi. Izmedju ostaloga i to....

I oko toga više neću, ni i oko tog sindikata više neću niti jednu riječ, niti me zanima taj sindikat, niti ta sindikalna organizacija. Ko nema svoju glavu neka slobodno i dalje ide tamo, neka tamo ovaj, slobodno traži ostvarenje svojih prava – ne znam kako će ih ostvariti.

Inače, moje je mišljenje lično da vam kažem, koje sam i ministru rek`o i načelniku Generalštaba, ovoj vosjci nije potreban nikakav sindikat. Ako ne može linija komandovanja i komandovanje da odradi, nema ni tog sindikata koji će nešto moći da odradi. A zimnicu ? E nema – idite gore, možete bolje uslove da daje nego bilo koji sindikat. Tako da oko toga ovaj..... stavim tačku i više o tome neću sindikatu niti želim da se bavim, niti me taj sindikat interesuje, niti me ovaj, to zanima.

Da li postoji takav starješina u Vojsci, odnosno u Mornarici Vojske Crne Gore koji nije iskoristio slobodan dan poslije dežurstva?

Ja sam imao neki dan sastanak sa komandantima, pitao sam ovaj, da mi odgovore da li ima neko, a i vas sada pitam, da li ima neko ko nije iskoristio slobodan dan poslije dežurstva ?

Da li postoji takav starješina u Vojsci, odnosno u Mornarici Vojske Crne Gore koji nije iskoristio slobodan dan poslije dežurstva ?

Ja bih volio da vidim takvoga koji nije iskoristio to svoje pravo....

Komadanti su mi odgovorili da takvih nema, evo i vi svojim ćutanjem - mislim da je to evo, nešto što ovaj, je izvjesno i da svi su iskoristili taj slobodan dan. Neki čak i više. Ne poštuje se ni naredjenje koje je napisano sa nivoa Komande Mornarice, pa se dobija i više dana nego što pripada...

Tako je, a onda posle, posle se pitamo zašto nam se urušavaju odredjeni segmenti komandovanja, zašto nas, zašto nas ne poštuju starješine, zašto je sve ovako... Ali, nadam se da ćemo donošenjem ovih, prvo usvajanjem ovih izmjena i dopuna Zakona o Vojsci Crne Gore, usvajanjem Zakona o vojnoj disciplini – to nam je kapetan Ralević već (nerazgovjetno) i nadam se da ste imali već imali o tome i imate odredjena saznanja o tome..."

Bonus video: