Prostorije Uprave policije bez tragova mučenja i zlostavljanja

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je za parlament pripremio poseban Izvještaj o stanju prostora Uprave policije za zadržavanje uhapšenih osoba
71 pregleda 0 komentar(a)
betonjerka, Foto: Boris Pejović
betonjerka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.10.2011. 13:49h

U prostorijama za zadržavanje u područnim jedinicama i ispostavama Uprave policije nijesu pronađeni tragovi ili predmeti koji upućuju na sumnju na zlostavljanje, mučenje ill nečovječno postupanje prema tim licima, saopštio je crnogorski Ombudsman.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je za parlament pripremio poseban Izvještaj o stanju prostora Uprave policije za zadržavanje uhapšenih osoba. Taj izvještaj razmatraće u srijedu članovi Odbora za ljudska prava i slobode.

lzvještaj je urađen na osnovu posjeta i pregleda prostorija Uprave policije za zadržavanje uhapšenih osoba.

lzvještaj je urađen na osnovu posjeta i pregleda prostorija Uprave policije za zadržavanje uhapšenih osoba, od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i ovlašćenih predstavnika te institucije.

Otklonjeni nedostaci

Posjete su bile nenajavljene i sprovedene u toku i van redovnog radnog vremena, od 2. jula do 30. decembra prošle godine. Realizovane su u svim područnim organizacionim jedinicama Uprave policije, odnosno u 21 policijskoj stanici.

Otkonjen je veliki broj nedostataka u postupanju prema zadržanim licima na koje je Komitet ukazao.

“Otkonjen je veliki broj nedostataka u postupanju prema zadržanim licima na koje je Komitet ukazao. Posebno su unaprijeđeni higijensko tehnički uslovi prostorija za zadravanje lica lišenih slobode”, kaže se u Izvještaju.

Zaštitnik zapaža da je učinjen ozbiljan napredak u odnosu na obezbjeđenje potrebnog broja prostorija za zadržavanje prema propisanim standardima, površinu i opremljenost, osvjetljenje prostorija, higijenske uslove, ventilaciju, grijanje i hlađenje.

Poboljšani uslovi

“To se odnosi i na opremljenost sanitarim čvorom i nesmetanom pristupu vodi za piće, ostvarivanju komunikacije sa zadržanim licima, pokrivenost sistemom video nadzora, opremljenost vozilima, otklanjanje mogućnosti za mučenje i nečovječno postupanje”, navodi se u Izvještaju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore preporučio je Upravi policije da se u područnim jedinicama i ispostavama u primorskim opštinama Crne Gore, u odnosu na broj zadržanih lica, obezbijedi odgovarajući broj prostorija za zadržvanje.

“A u ispostavama Plav i Andrijevica odvojene prostorije za žene i za mukarce, prema propisanim standardima”.

Date su sugestije da se u pojedinim opštinama upoboljšaju uslovi u vezi higijenskih uslova, kreveta, osvjetljenja, video nadzora, prevoza i ishrane.

Bonus video: