Agronom poziva kolege na njivu: Ne može se sijati i žnjeti iz kabineta

Pljevljak Slaviša Petrović već pet godina bavi se proizvodnjom zdrave hrane. Organski proizvodi ječam i heljdu, koje zatim prodaje u zrnu ili kao brašno
99 pregleda 0 komentar(a)
SVetozar Radonjić, Foto: Arhiva "Vijesti"
SVetozar Radonjić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.10.2011. 08:40h

Kaže da se uz subvencije Ministarstva poljoprivrede proizvodnja zdrave hrane isplati, te planira da svoj posao proširi uzgajanjem organske raži.

"Kilogram žitarica koje proizvodim u zrnu prodajem po cijeni od 1,20 do 1,50, dok je brašno malo skuplje i kreće se od dva do tri eura. Uglavnom prodajem privatnicima, jer organizovani otkup ne postoji" priča Slaviša.

I građani su, kako je kazao, veoma zainteresovani za njegove proizvode, te najčešće kupuju heljdino brašno“, iako je malo skuplje“.

Svjetski dan hrane, koji se proslavlja 16. oktobra, Crna Gora će „dočekati“ sa 67 registrovanih proizvođača organske hrane i ukupnom površinom pod organskom poljoprivredom od 105.362 hektara.

Od toga, prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, obradive površine zauzimaju 110, livade i pašnjaci 3.451 i zemljišta sa kojih se sakuplja ljekovito bilje 101.800 hektara.

" Imamo veliki broj stručnjaka, ali oni najviše rade u Vladinim agencijama. Nije mi poznato da se tamo može sijati i žnjeti, te pozivam svoje kolege agronome da izađu na njivu - rekao je Svetozar Radonjić, poljoprivredni inžinjer i zagovornik zdrave hrane.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: