Neki advokati noću taksiraju da bi preživjeli

Iako je u javnosti stvorena slika da advokati zarađuju mnogo više od prosjeka u državi, Radošić tvrdi da nije sve tako
91 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Rogošić, Foto: Arhiva Vijesti
Zdravko Rogošić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.10.2011. 07:46h

Podgorički advokat Zdravko Radošić izjavio je “Vijestima” da je i njihova profesija ugrožena pojedinim pravilima i tome što ih “država tretira kao preduzetnike kada im naplaćuje porez, ali im zabranjuje da se reklamiraju”.

Iako je u javnosti stvorena slika da advokati zarađuju mnogo više od prosjeka u državi, Radošić tvrdi da nije sve tako i da ima mnogo njegovih kolega koji su u “lošem materijalnom položaju”.

“Mnogi advokati su u teškoj finansijskoj situaciji, pa ima slučajeva da advokat sa dužim iskustvom u svojoj profesiji, noću taksira i to tuđim autom, kako bi preživio. Jedna koleginica mi je rekla da je desetak puta taj advokat vozio”, naveo je Radošić, dodajući da je ovo “alarmantna ali istinita informacija”.

Izbjegavanje da kaže makar i inicijale kolege je sasvim razumljivo jer je Kodeksom, advokatima zabranjeno da se bave nekim drugim poslom.

“Advokat je dužan da izbjegava poslove koji bi njegovom advokatskom radu mogli da daju komercijalni karakter. Nespojivo je sa advokatskom profesijom istovremeno bavljenje bilo kojom drugom djelatnošcu, izuzev u oblasti nauke, književnosti, umjetnosti, publicistike, pedagogije, prevodilaštva i sporta”, piše u Kodesku.

“Siguran sam da moj stav dijeli ogromna većina advokata, pogotovo onih koji pripadaju mlađoj populaciji. Objektivno smo ugroženi nekim pravilima iz našeg Kodeksa profesionalne etike advokata. Naime, ovim kodeksom nama je, iz nepoznatog razloga, zabranjeno reklamiranje. Zbog toga malo poznati ili nepoznati u javnosti često i nemaju posla. To je svojevrstan monopol na tržištu advokatskih usluga”, naveo je on.

Bonus video: