Jutro u Starom gradu miriše na urin: Budvi nedostaju javni toaleti

Stari toalet, smješten u gradskom parku, zauzima centralno mjesto u najprometnijem dijelu Budve i time degradira cijeli prostor
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2011. 07:34h

Po svemu sudeći, problem star više od tri decenije - postojanje samo jednog javnog toaleta na kompletnoj kontakt zoni Starog grada, izgleda vide samo turisti - gotovo hiljadu njih koji izletničkim turama iz Dubrovnika dolaze svakodnevno u Budvu da bi vidjeli spomeničke vrijednosti tog jedinstvenog mjesta.

I dok nadležnima i dalje ne smeta što gosti koji posjete Budvu na usluzi u kompletnom Starom gradu i okolini imaju samo jedan javni WC sa po dvije odvojene kabine, dotle su brojni ugostitelji svjedoci da turisti bukvalno nasrću na njihove toalete.

Stari toalet, smješten u gradskom parku, zauzima centralno, uočljivo mjesto u najprometnijem dijelu Budve, naspram brojnih kafea, i time degradira cijeli prostor, kako estetski, tako i psihološki.

Za one koji moraju da ga koriste već odavno je „zreo“ za rušenje. Iako je nedavno „našmikan“, neprijatni mirisi upozoravaju da se po tom pitanju mora više uraditi.

Čim stignu, treba im toalet

Priča o toaletu i mukama gostiju počinje već od ranih jutarnjih sati, kada po nekoliko autobusa, uglavnom iz Kotora, dovezu turiste sa kruzera.

Nakon što se parkiraju kod starog groblja, turisti nemaju mogućnost da svi, a ima ih i više od stotinu, dođu na red da koriste WC.

Muke su mnoge veće u popodnevnim satima, kada u Budvu, koja je jedna od stanica u okviru izletničkih tura iz Dubrovnika, dođe i više od 500 gostiju, uglavnom iz zapadnoevropskih zemalja.

Imajući u vidu da je uglavnom riječ o starijim ljudima, kada stignu u Budvu prvo što im je potrebano je toalet, a oko Starog grada u „ponudi“ je samo taj dotrajali i nimalo reprezentativan u gradskom parku.

Imajući u vidu da je uglavnom riječ o starijim ljudima, kada stignu u Budvu prvo što im je potrebano je toalet.

Na inicijativu Mjesne zajendice Stari grad, taj jedini javni wc u starom, urbanom jezgru Budve je uređen. Član Savjeta MZ Darinka-Daja Ljubiš kazala je da je stav MZ, koji je nebrojeno puta istican, da je objekat isuviše star i da Budva, posebno uže gradsko jezgro, zaslužuju da se uradi više javnih toaleta.

Javni WC u parku

JP „Morsko dobro“, koje gazduje zonom gradskog parka, ali ne i toaletom, je, kako je „Vijestima”, potvrđeno uredilo jedini javni WC, ali, kako su naveli, projektim rješenjem uređenja dijela gradske luke i parka predviđena su modernija rješenja za javni toalet.

Urbanističkim projektom „Stari grad“, jedinim važećim planskim dokumentom za taj spomenik kulture prvog reda i cijelu kontakt zonu, prvobitno su bila predviđena dva javna toaleta unutar gradskih zidina, ali nikada nijesu privedena namjeni.

Jutro miriše na urin

Da je situacija više nego kritična tokom špica ljeta, u više navrata su isticali iz MZ Stari grad.

Činjenica da oko zidina Starog grada ima nekoliko otvorenih šankova koji nemaju svoje toalete, gdje se tokom noćnih sati kao na najpopularnijim mjestima sakupi i više od tri hiljade mladih ljudi koji konzumiraju razna alkoholna i bezalkoholna pića, kao posljedicu nedostataka WC-a stanovnici imaju, kako su kazali, situcija da cijela kontakt zona Starog grada u ranim jutarnjim satima „odiše“ mokraćom.

“To najbolje znaju komunalni radnici i mještani Starog grada, koji svakog jutra peru ulice i uklanjaju ’ostatke burnih noći’, kazali su mještani.

Kad nema, WC može biti i šetalište

Vlasnik jednog od najpoznatijih budvanskih restorana, „Jadran kod Krsta“, Krsto Niklanović, kazao je da gro gostiju koji kao izletnici dođu u Budvu ručaju u njegovom restoranu.

“Uglavnom je riječ o starim ljudima i gotovo svi traže toalet čim dođu. U restoranu imam osam kabina, tako da tu nema problema, ali zaista je problem nedostatka javnih toaleta više nego primjetan u Budvi. To nije vidno primjetno samo u Starom gradu, koji tokom ljeta ’miriše’ bukvalno na urin, nego i na šetalištu, pa je potrebno napraviti više javnih WC-a. U toku špica ljeta, kada je veliki protok ljudi, zamislite da svako deseti ima potrebu za toaletom, a njih praktično nema u Budvi! Onda i ne moramo da govorimo šta se sve dešava i šta sve posluži kao toalet”, kazao je Niklanović.

Galerija

Bonus video: