Dan Vojske Crne Gore: Sjetimo se gdje smo bili prije 5 godina

Svi bismo voljeli kada bi preko noći mogli nabaviti nove brodove, helikoptere, oklopna vozila, savremeno naoružanje, rekao je Dragan Samardžić
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2011. 18:41h

Predajom raporta predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu svečano je obilježen Dan Vojske Crne Gore.

Dan Vojske - 7. oktobar, obilježava se u znak sjećanja na bitku na Tuđemilu, kod Bara, 1042. godine. Proslavi su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Miomir Mugoša, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica

Govoreći o uspjehu koji je VCG postigla u proteklih pet godina, o učešču u međunarodnim misijama i operacijama, načelnik GŠVCG viceadmiral Dragan Samardžić kazao je da Crna Gora mora nastaviti razvijati sistem “pametne odbrane”.

Samardžić je podsjetio je na događaje iz prošlosti, heroje sa Tuđemila i drugih bitaka

Prvi koraci bili teški

“Svjesni smo da nijedna zemlja na svijetu ne može sama odgovoriti na sve bezbjednosne izazove, te da nijedna zemlja ma koliko moćna bila ne može imati resurse da razvije sve odbrambene sposobnosti. Crna Gora sa limitiranim resursima mora nastaviti razvijati svoj sistem 'pametne odbrane', čiji je ključ integracija sistema na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu”, kazao je Samardžić.

Dodao je da bi svi voljeli kada bi preko noći mogli nabaviti nove brodove, helikoptere, oklopna vozila, savremeno naoružanje, opremu i izgraditi nove objekte:

”Svi bismo voljeli imati bolja primanja i bolji standard i ljudski je težiti boljem, ali to bolje mora biti u granicama realnog i održivog”.

Samardžić je podsjetio je na događaje iz prošlosti, heroje sa Tuđemila i drugih bitaka i kazao da pripadnici Vojske s ponosom dočekuju ovaj praznik, svjesni značajnih rezultata koje su postigli.

“Sjetimo se gdje smo bili prije pet godina i kako su teški bili prvi koraci stvaranja profesionalne vojske i hvatanja u koštac sa mnogim naslijeđenim problemima”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: