Bjesnilo kod životinja je najprisutnije u Pljevljima

Iz pljevaljske Opštine su saopštili da je napravljen privremeni azil za pse i mačke i da je u toku izbor veterinara koji če pružati usluge u azilu
84 pregleda 0 komentar(a)
Psi lutalice Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Psi lutalice Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.10.2011. 15:19h

U Crnoj Gori bjesnilo je najprisutnije na teritoriji Pljevalja, čija je opština tokom prošle godine građanima platila 80 hiljada eura odštete za povrede od pasa lutalica, poručeno je na okruglom stolu, koji su organizovali Veterinarska uprava i pljevaljska Opština.

Okruglim stolom, kako su naveli iz Uprave, zaključena serija od pet regionalnih skupova sa ciljem da se informišu građani i lokalne institucije o aktuelnoj kampanji oralne vakcinacije protiv bjesnila.

Predstavnici opština Pljevlja i Žabljak pozdravili su projekat vakcinacije kojim če konačno početi da se rješava ovaj problem, a istaknuto je da je, osim suzbijanja te bolesti među divljim životinjama, neophodno riješiti i pitanje nezbrinutih pasa i mačaka.

„Od svih opština u Crnoj Gori bjesnilo je najprisutnije na teritoriji Pljevalja, a koliko ozbiljan problem predstavljaju psi lutalice najbolje ilustruje podatak da je opština tokom prošle godine platila 80 hiljada eura odštete građanima koji su pretrpjeli povrede od ovih pasa“, kaže se u saopštenju Veterinarske uprave.

Privremeni azil za pse i mačke

Iz pljevaljske Opštine su saopštili da je napravljen privremeni azil za pse i mačke i da je u toku izbor veterinara koji če pružati usluge u azilu.

Iz Uprave su podsjetili da je danas peti dan koliko traje vazdušna distribucija više od 250 hiljada mamaca/vakcina namijenjenih lisicama, koje su glavni rezervoar virusa bjesnila u prirodi.

Iz Uprave su podsjetili da je danas peti dan koliko traje vazdušna distribucija više od 250 hiljada mamaca/vakcina namijenjenih lisicama.

Nacionalni koordinator projekta Mevlida Hrapović zadovoljna projektom. Ona je istakla dobru saradnju sa lokalnim vlastima, zdravstvenim organizacijama, udruženjima lovaca i predstavnicima Uprave za šume.

Da se potpuno oslobode bjesnila

Projekat Podrška u kontroli i iskorjenjivanju bjesnila i klasične kuge svinja u Crnoj Gori, podsjetili su iz Veterinarske uprave, vrijedan je 1,7 miliona eura i dio je sinhronizovane akcije zemalja zapadnog Balkana, kako bi se u nekoliko narednih godina ovaj dio Evrope potpuno oslobodio bjesnila.

Saopšteno je da će, u okviru kampanje oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila, koja je počela u ponedjeljak, pet aviona tipa Cesna 172, u paralelnom letu distribuirati više od četvrtine miliona vakcina sa mamcima za lisice.

„Tokom sedam dana biće obuhvaćena cijela teritorija Crne Gore, osim vodenih površina i naselja. Zajedno sa timom nacionalnih i međunarodnih eksperata, Veterinarska uprava sprovodi prve dvije kampanje (jesen 2011. i proljeće 2012.). Program od dvije vakcinacije godišnje će zatim nastaviti Veterinarska uprava u periodu od najmanje pet godina ukupno“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: