Čobeljić: Otkazi vojnicima su kazna za članstvo u sindikatu

"Skoro je primljena grupa od preko 60 vojnika po ugovoru. Dakle, sasvim sigurno se ne radi o višku, već o tome da na njihova mjesta treba da dođu drugi vojnici", smatra Čobeljić
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 19:24h

Nakon povratka sa godišnjeg odmora, vojnika Dušana Pavlovića dočekalo je neprijatno iznenađenje. "Ugovor mi se neće produžiti", kazao je on za Televiziju "Vijesti".

Pavlović je u Vojsci Crne Gore radio 3 godine, a ugovor o radu produžavan mu je dva puta. Ni sada nije bilo razloga da bude drugačije osim ako mu, kako kaže, neko nije zamjerio zbog toga što je član sindikata.

No, Pavlović nije jedini kom ugovor o radu nije produžen. Njegove kolege Mirko Goranović i Dušan Stanišić takođe su ostali bez posla. Otpušteni vojnici zarađivali su mjesečno oko 300 eura.

"Ako uzmemo u obzir da su vojnici odgovorno obavljali svoje dužnosti i da su njihovi pretpostavljeni predložili da im se produži ugovor, onda razlog neprodužavanja ugovora treba tražiti u antisindikalnoj diskriminaciji", smatra Čobeljić

Predsjednik Sindikata vojske Nenad Čobeljić smatra da je svima jasno zašto vojnici više nisu u stroju. "Ako uzmemo u obzir to da su vojnici odgovorno obavljali svoje dužnosti i da su njihovi pretpostavljeni predložili da im se produži ugovor, onda razlog neprodužavanja ugovora treba tražiti u nečemu drugom.

Mi smo taj razlog vidjeli u antisindikalnoj diskriminaciji, jer su oni članovi sindikalne organizacije", ocjenjuje Čobeljić.

Prema Zakonu o vojsci, vojnici se zapošljavaju na određeno vrijeme, što znači da poslodavac (u ovom slučaju Ministarstvo odbrane) nije dužan da obrazlaže svoje odluke.

Čobeljić smatra da su time vojnici nezaštićeni, na što su u Sindikatu ukazivali i ranije. "Skoro je primljena grupa od preko šezdeset vojnika po ugovoru. Dakle, sasvim sigurno se ne radi o višku. Radi se o tome da na njihova mjesta treba da dođu drugi vojnici", smatra predsjednik Sindikata vojske.

Komentar ministra Vučinića nismo mogli dobiti jer je na službenom putu, ali se reakcija očekuje u petak, kada se obilježava Dan Vojske Crne Gore.

Galerija

Bonus video: