Beton protiv erozije: Gradi se u Lepetanima

Projektom je predviđeno da se nova obaloutvrda od betonskih elemenata izgradi naslanjanjem na postojeće trajektno pristanište
50 pregleda 0 komentar(a)
lepetane, Foto: Siniša Luković
lepetane, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.10.2011. 16:58h

Radovi na izgradnji obaloutvrde i manjeg privezišta za brodove na dijelu sada neuređene obale trajektnog pristaništa u Lepetanima počeli su, a obavlja ih specijalizovano hidrograđevinsko preduzeće „YU BRIV“ iz Kotora.

Riječ je o dijelu obale dužine oko 40 metara koji se nastavlja zapadno od postojeće posljednje rampe za pristajanje trajekata u Lepetanima i „ide“ do ušća u more potoka koji prolazi kroz bivšu kasarnu u tom mjestu.

Riječ je o dijelu obale dužine oko 40 metara koji se nastavlja zapadno od postojeće posljednje rampe za pristajanje trajekata

Taj dio obale izložen je eroziji, posebno od morskih talasa nošenih burom, pa je i u Prostornom planu posebne namjene za zonu morskog dobra predviđeno da se taj pojas zaštiti izgradnjom betonske obaloutvrde.

Urediće i pješačku stazu

„Pomorski saobraćaj“, koji od „Morskog dobra“ iznajmljuje i taj dio obale kao cjelinu koju čini trajektno pristanište u Lepetanima, naručio je projekat izgradnje pristaništa-šetališta na tom potezu koji je napravila firma „Arhicon“ iz Podgorice, kao i studiju procjene uticaja realizacije tog projekta na životnu sredinu, a koju je uradio podgorički institut „Sigurnost“.

Projektom je predviđeno da se nova obaloutvrda od betonskih elemenata izgradi naslanjanjem na postojeće trajektno pristanište, a činiće je dva izlomljena dijela dužine po šest metara, pravolinijski dio dužine 42 metra namijenjen privezivanju manjih brodova, te dio dužine 9,9 metara koji se pruža do postojećeg zaštitnog zida oko uređenog korita potoka.

Radovi u Lepetanima trebalo bi da budu završeni do druge polovine decembra

Predviđeno je i da se, nakon završetka izgradnje, obavi i bagerisanje i dubljenje akvatorijuma uz novu obalu i postigne minimalna dubina mora od 2,3 metra uz novu rivu, kako bi na njoj mogli pristajati trajekti i drugi manji brodovi.

Radovi u Lepetanima trebalo bi da budu završeni do druge polovine decembra.

.

Bonus video: