Prva puška crnogorska

Prve metke iz prve crnogorske puške i pištolja ispalio je ministar Boro Vučinić, a na svečanosti je bio i ministar Marković
484 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 15:01h

TARA Grupa iz Mojkovca i Ministarstvo odbrane, povodom petogodišnjice formiranja Vojske Crne Gore organizvali su promociju novih proizvoda: prvi crnogorski pištolj - Pištolj 9mm TM 9, jurišna puška 5,56mm TM4, raketni motor URM 1 za avion L 39.

Predstavljeno je više od trideset drugih novih proizvoda razvijenih u protekle tri godine u fabrikama te kompanije.

Ističući zadovoljstvo zbog toga što će se prvi put pištolj i puška proizvoditi u Crnoj Gori, ministar odbrane Boro Vučinić kazao je da “nam crnogorska tradicija i daje za pravo da oružje proizvodimo”.

Trenutni kapaciteti mojkovačke fabrike oružja, kako se čulo tokom svečanosti, omogućavaju proizvodnju po 1000 komada pušaka i pištolja

Ponos i dika

On je kazao da je uprkos nepovoljnim ekonomskim usovima, urađeno veoma mnogo "da danas naš vojnik i po opremljenosti i po obučenosti može ravnopravno izvršavati zadatke za vojnicima NATO i drugih partnerskih zemalja".

Vučinić rekao da će se uskoro crnogorski vojnici i policajci "dičiti svojim naoružanjem".

Nakon punopravnog članstva Crne Gore u NATO, procjenjuje ministar, za Tara Grupu će se otvoriti vrata za učestvovanje na tenderima.

To je nova šansa da domaću ekonomiju”, rekao je.

Novi brend

Predsjednik borda direktora TARA grupe Hajnrih Tomet, kazao je da će se novo crnogorsko oružje zvanično biti lansirano na svjetsko tržište predstavljanjem na Sekjuriti šou 2011. u Bankoku.

Prvi crnogorski pištolj - Pištolj TM 9 je poluatomatski pištolj kalibra 9 mm NATO, ima jedinstveni DARE system, system okidanja sa dvostrukim djelovanjem, okvir od polimera i ekstremno niske ose cijevi, koje osiguravaju najnižu moguću stopu trzaja pri opaljivanju metka.

"Svojim sofisticiranim i pouzdanim dizajnom i unifezalnom operativom, TM9 pištolj ima sve predispozicije da postane novi brend u svijetu oružja", kazao jeTomet.

Vojsci na poklon nekoliko stotina komada

On je rekao da TM4 jurišna puška predstavlja unaprijeđeni dizajn M4 karabina, a da je na temelju iskustava iz skorašnjih sukoba američko Minstarstvo odbarane objavilo predloge za poboljšanje dizajna te puške.

"Svi ti predlozi integrisani su u u razvoju TM4 puške, ali pored toga, inženjeri Tare su dizajnirali nove risivere od polimera visoke čvrstoće za novu pušku. Ti risiveri pružaju najviše konfora, ukupnu otpornost na koroziju i smanjenu težinu", rekao je Tomet.

Trenutni kapaciteti mojkovačke fabrike oružja, kako se čulo tokom svečanosti, omogućavaju proizvodnju po 1000 komada pušaka i pištolja.

Vlasnici i menandžement TARA grup, kako su kazali, u znak zahvalnosti za podršku Vlade Crne Gore, donirali su Specijalnim jedinicama kopnene vojske i Specijalnoj antiterosrističkoj jedinici Uprave policije po 100 pištolja i 10 pušaka a Pomorskom odredu Mornarice VCG po trideset komada novog oružja.

Prve metke iz prve crnogorske puške i pištolja ispalio je ministar Vučinić, a svečanosti su prisustvovale brojne zvanice među kojima, potpredsjednik Vlade Duško Marković i gradonačelnici nekoliko sjevernih opština.

Galerija

Bonus video: