Sindikalna organizacija vojske traži zaštitu države

Čobeljić ocjenjuje da je “Goranović spustio glavu, pogazio dostojanstvo i napustio SOVCG danas ne bi ostao bez posla”
50 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.10.2011. 13:57h

Sindikalna organizacija Vojske Crne Gore (SOVCG) zatražila je od Vlade, Skupštine i crnogorskog predsjednika, da zaštite osnovna ljudska prava i slobode zaposlenih u Vojsci i spriječe antisindikalnu diskriminaciju prema članovima SOVCG.

Predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić je, povodom otkaza vojnicima - članove te organizacije, kazao da se radi o „gruboj i očiglednoj antisindikalnoj diskriminaciji“.

On je upozorio da se u Zakonu o Vojsci navodi se da je “stari vojnik onaj koji ima preko 35, a u nekim slučajevima (vozači) preko 40 godina starosti”.

„Zašto su pomoćniku ministra za ljudske resurse (Rajko Novićević) vojnici Pavlović (30), Stanišić (33), Goranović (24) stari vojnici? Zašto se Stanišić posle 10 godina službe bez ikakvih prava i pomoći, kreditno zadužen, izbacuje na ulicu, zašto se vojnik Goranović izbacuje iako ima 24 godine, a njegovi pretpostavljeni predlažu da mu se produži ugovor o službi, upitao Čobeljić ministra odbrane Bora Vučinića i ocijenio da je “ministar vojniku vuk”.

Prema njegovim riječima, ove i druge vojnike pojedini nadređeni ucjenjivali su da se “iščlane iz SOVCG”.

"Goranović spustio glavu da ne bi ostao bez posla"

Čobeljić ocjenjuje da je “Goranović spustio glavu, pogazio dostojanstvo i napustio SOVCG danas ne bi ostao bez posla”. Prema njegovim riječima, “dodatni grijeh Goranovića je što je član izvršnog odbora SOVCG”.

„Možda će načelnik Generalštaba (Dragan Samardžić), član drugog sindikata u Vojsci, objasniti je li podstrekivanje antisindikalne diskriminacije dio njegove sindikalne etike. Sindikalna etika načelnika Generalštaba je da svom Sindikatu da sva prava i više od toga, a našoj SOVCG dozvoli sastanke i informisanja van radnog vremena, subotom i nedeljom kada u kasarnama nema nikoga“, kaže Čobeljić.

Ni najbolja evropska praksa sindikalnih prava koje je prenio EUROMIL nije uticala na skretanje sa kursa antisindikalne diskriminacije

On smatra da ni najbolja evropska praksa sindikalnih prava koje je prenio EUROMIL nije uticala na skretanje sa kursa antisindikalne diskriminacije, „iako su se u tu praksu čelni ljudi Ministarstva odbrane i Generalštaba do skora kleli i obećavali njenu primjenu u praksi“.

SOVCG je apelovala na Savjet za odbranu i bezbjednost i ostale državne institucije i javnost Crne Gore da zaustave progon vojnika, čije su jedine „greške“ lično dostojanstvo i članstvo u tom sindikatu. Čobeljić podsjeća da je SOVCG osnovana 5. oktobra prošle godine.

Bonus video: