Đurišić: Kod nas je buka ako se nije nekakav Ršum uršumio

Dušan Đurišić smatra da su u školskim udžbenicima u Crnoj Gori nedovoljno zastupljeni jedino domaći stvaraoci
93 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Đurišić, Foto: Dw-world
Dušan Đurišić, Foto: Dw-world
Ažurirano: 05.10.2011. 12:08h

Iako je od početka školske godine bilo dosta spekulacija o izbacivanju srpskih pisaca iz crnogorskih čitanki, književnik Dušan Đurišić smatra da su u školskim udžbenicima u Crnoj Gori nedovoljno zastupljeni jedino domaći stvaraoci.

Đurišić za Antenu M kaže da je upoređivao čitanke za četvrti razred osnovne škole iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, kao i čitanke Rusina, Mađara i Rumuna iz Vojvodine.

Zaključio je da svi, osim naše zemlje, prednost daju svojim književnicima:

''U makedonskoj čitanci – sve makedonski pisci, tek po jedan iz nekih drugih literatura. To znači da oni hoće prvenstveno da upoznaju svoje pisce, svoju književnost, pa onda, naravno, da se širi dalje.

U Vojvodini ima oko 20 hiljada Rusina. U čitanci Rusina nema tri srpska pisca, a oni su u Srbiji, a kod nas je vika i buka ako se u našoj čitanci nije nekakav Ršum uršumio.

Jedan pisac mi je rekao: 'Pa, kvalitet treba da bude zastupljen'. Ako ćemo kvalitet, onda neka bude Šekspir, Tolstoj, Homer... Onda bi srpski pisci došli na pedeseto mjesto poslije toga", rekao je Đurišić za Antenu M.

Bonus video: