Zakon o zaštiti životinja se ne sprovodi, nadležni neće da se zamjeraju

Zakon o zaštiti donesen je 2008., nakon čega je situacija postala gora nego ranije. Zakon je napravio haos
59 pregleda 0 komentar(a)
Psi lutalice Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Psi lutalice Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.10.2011. 08:50h

Na Svjetski dan zaštite životinja, koji je širom planete obilježen u utorak, predsjednica Društva za zaštitu životinja Svetlana Manojlović ukazala je na nepostojanje podzakonskih akata, zbog kojih doneseni zakon svako interpretira onako “kako želi i hoće”.

“Zakon o zaštiti donesen je 2008., nakon čega je situacija postala gora nego ranije. Zakon je napravio haos”, kazala je ona.

I dok su, kako je kazala Manojlović, životinje izložene hirovima ljudi policija, komunalni inspektori i Veterinarska uprava ne reaguju.

“Neće da se zamjeraju narodu zbog životinja. U Veterinarskoj upravi ne može jedna osoba zadužena za dobrobit životinja sve da postigne”, ocijenila je ona.

Evropa žmuri

Manojlović je dodala da i Evropa koja nalaže da se moraju poštovati standardi žmuri na mnogo toga što se dešava u Crnoj Gori.

“Problem je i nepostojanje kontrole prilikom uvoza rasnih pasa. Štenci po 12 časova provedu u kutijama prilikom transporta. Mi smo država koja najviše ima rasnih pasa, kao i onih koji su napušteni”, poručila je Manojlović.

Da se o dobrobiti životinja ne razmišlja mnogo Manojlović objašnjava i činjenicom da nijesu zabranjene borbe pjetlova u Perastu, u Ulcinju borbe ovnova, dok se u Podgorici organizuju borbe pasa.Ona je kazala da su se i ovog ljeta u primorskim gradovima turisti mogli slikati sa majmunima i zmijama.

I iz NVO za zaštitu životinja “Britomartis” upozorili su na loše stanje konja koji se sve češće mogu vidjeti na ulicama i naročito u podgoričkim naseljima Stari aerodrom i Konik. Mia Kraljević iz te organizacije kazala je da se Zakon poštuje onda kada treba naplatiti kaznu građanima koji šetaju po zelenim površinama svoje kućne ljubimce, ali ne i kada se životinje napuštaju.

Bonus video: