RTCG do 1. decembra otpušta oko 250 zaposlenih

“Toliki broj radnika (oko 600) predviđen je radnom verzijom broja izvršilaca, koja je urađena u okviru izrade nove sistematizacije radnih mjesta”
0 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.10.2011. 08:00h

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) planira da otpusti oko 250 zaposlenih do 1. decembra ove godine.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama “Vijesti”, RTCG namjerava da smanji broj zaposlenih sa oko 850, koliko ih sada radi u Javnom servisu, na najviše 600.

“Toliki broj radnika (oko 600) predviđen je radnom verzijom broja izvršilaca, koja je urađena u okviru izrade nove sistematizacije radnih mjesta”, pojasnio je izvor “Vijesti”, zahtijevajući anonimnost.

Tačan broj prekobrojnih radnika trebalo bi da bude poznat do 15. oktobra, do kada će, kako je ranije najavljeno, biti urađena nova sistematizacija, odnosno donesen novi kolektivni ugovor u RTCG.

To se, između ostalog, navodi u planu realizacije preporuka Državne revizorske institucije (DRI), koju je v.d. generalnog direktora RTCG Slavko Šepić dostavio članovima Savjeta.

U trećoj preporuci dokumenta piše da su generalni i direktori Radija i Televizije, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, “nosioci posla sistemskog rješavanja problema viška zaposlenih”.

S tim problemom suočiće se i novi generalni direktor RTCG, kojeg bi Savjet trebalo da imenuje do kraja mjeseca.

Sindikat i menadžment ugovaraju otpremnine

U planu, u koji su “Vijesti” imale uvid, ne navodi se koliko radnika direktori planiraju da otpuste, ali se brojka od oko 250 pominje u radnoj verziji broja izvršilaca, urađenoj zbog usvajanja nove sistematizacije.

Svima koji ostanu bez posla, odnosno budu proglašeni tehnološkim viškom, zakon garantuje oko 1.920 eura otpremnine, ali iznos bi mogao da bude i znatno veći.

“Eventualno veći iznos otpremnine zavisiće od dogovora Sindikata i menadžmenta RTCG”, pojasnio je izvor “Vijesti”.

Potpredsjednik Savjeta RTCG Veselin Vujanović založio se na prošloj sjednici da radnicima RTCG, u slučaju otkaza, pripadne najmanje po 10.000 hiljada eura.

DRI je dalo u konačnom izvještaju negativno mišljenje na finansijski izvještaj RTCG za 2010. godinu i naložio 13 preporuka i mjera koje je rukovodstvo dužno da realizuje u sljedećih pola godine.

Svih 13 preporuka nabrojano je u planu koji je Šepić dostavio članovima Savjeta, kojim menadžment planira da ispravi brojne nepravilnosti i nezakonitosti koje je utvrdio DRI.

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić potvrdila je prije dva dana “Vijestima” da Tužilaštvo provjerava da li u poslovanju RTCG ima elemenata krivičnog djela, nakon što im je DRI u petak dostavio izvještaj za 2010. godinu.

Bonus video: