U petak protestuju "građani u uniformama"

Tu organizaciju najviše zabrinjava prekomjerna upotreba sile, koja je zabranjena svim međunarodnim konvencijama
0 komentar(a)
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2011. 10:33h

Sindikalna organizacija Vojske Crne Gore (SOVCG) pozvala je sve građane da im se pridruže u protestu, koji će se u petak održati preko puta zgrade Ministarstva odbrane, a na kome će ukazati na probleme vojnika i pročitati poruku Savjetu za odbranu i bezbjednost i državnim institucijama.

Iz SOVCG podsjećaju da su osnovani 5. oktobra prošle godine sa ciljem da pomognu „građanima u uniformi“ da ostvare prava i slobode, garantovane Ustavom i zakonima Crne Gore.

U saopštenju SOVCG napominje se da njihov „jednogodišnji put ka tom cilju nije bio nimalo lak, što je najveća i najbolja potvrda neophodnosti sindikalnog organizovanja u Vojsci“.

Poslije 12 mjeseci sindikalne borbe ne možemo se pohvaliti da smo se izborili za dostojanstven rad zaposlenih.

Tu organizaciju najviše zabrinjava „prekomjerna upotreba sile, koja je zabranjena svim međunarodnim konvencijama, a koja se u njihovom slučaju ogleda kroz obračun sa, članovima sindikalne organizacije, vojnicima zaposlenim na određeno vrijeme, odnosno po ugovoru.

„Ne pomaže tim vojnicima vrhunska obučenost, najbolje karakteristike niti predlog njihovih pretpostavljenih da im se po isteku jednog produži drugi ugovor o službi u Vojsci. Veoma zabrinjava i neizdrživ i ponižavajući materijalni položaj zaposlenih a naročito vojnika i civilnih lica na službi u Vojsci zbog čega smo i tražili povećanje zarada. Zato pozivamo sve zaposlene u Vojsci, ali i sve građane koji saosjećaju sa njihovim ’’sugrađanima u uniformi’’ da nam se pridruže i daju podršku našoj borbi za dostojanstven rad“, apeluju iz SOVCG.

Bonus video: