Mještani Rujeva i Obalica sami finanisirali izgradnju puta

Jovanka Radonić je prvi automobil u selu dočekala u nevjerici i sa suzama radosnicama, jer je 46 godina magarac bio jedino prevozno sredstvo.
146 pregleda 0 komentar(a)
Rujevo put, Foto: Slavica Kosić
Rujevo put, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.04.2018. 13:58h

Mještani sela Rujevo i Obalica u zaledju Herceg Novog sami su sakupili sredstva i oranizovali probijanje oko kilometar puta prema Zelenici. Oni su sve do nedavno bili jedina sela u Crnoj Gori bez kolskog puta.

U selu živi samo osam mještna koji se uglavnom bave stočarstvom, a sve njihove proizvode, ali i robu iz grada dopremali su doskora na magarcima. Nekada su u tom mjestu živjeli Jelići, Zorići, Maslani, Kovačevići, Vuksanovići, Radonići i Seferovići, a danas samo dvije porodice Radonića i jedna Kovačevića.

Rujevo i Obalica su živopisna stara sela iznad Zelenike – opustjela su kada je sedamdesetih godina prošlog vijeka stari put došao samo nadomak sela, i od tada su mještani uzalud čekali probijanje manje od kilometra puta pa su se na kraju sami organizovali,

Na inicijativu porodica koje tu žive, ali i uz podršku MZ Zelenika probijeno je 930 metara puta, koji je posut sa oko 1300 kubika tampona,

Predsjednik mjesne zajednice MZ Zelenika-Kuti, Predrag Vujnović.ističe da se seljani ni oko čega nisu lakše i brže dogovorili kao oko gradnje puta.

Grubo probijanje puta sa nasipanjem koštalo je oko 20.000 eura, a iz lokalne uprave obećali su za svaki sakupljeni euro mještana opštinskog budžeta dati isto toliko. Do kraja aprila trebalo bi tako da bude uplata od oko 5.000, a nakon sezone i ostalih 7.000 eura. Početna sredstva od dvije hiljade eura dao je domaćin Mihajlo Radonić.

Jovanka Radonić je prvi automobil u selu dočekala u nevjerici i sa suzama radosnicama, jer je 46 godina magarac bio jedino prevozno sredstvo.

Njeno troje djece, svi odlični đacu, je svakodnevno pješačilo po tri kilometra do Zelenike gdje su završili osnovnu školu, a poslije i gimnaziju u Herceg Novom, a špotom i faklutete. Najteže joj je bilo kada bi se djeca razboljela.

Vujnović se nada da će i resorna Ministarstva, a posebno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, konačno obratiti pažnju na ovaj kraj i pomoći dalji razvoj.

Direktor Agencije za izgradnju, Boro Lučić pohvalio je inicijativu mještana, uvjeren da je to recept i za ostala sela.

Plan je da se sa probijanjem nastavi iz sela Rujevo ka napuštenom selu Obalica, kako bi se vratili starosjedioci .

Bonus video: