Svi zaposleni u sudskoj administraciji podržali štrajk

On je podsjetio da je Sindikat zahtjeve poslao u petak ministru pravde Dušku Markoviću, a danas će zahtjeve, kako je najavio, zvanično dobiti i premijer Igor Lukšić
63 pregleda 0 komentar(a)
štrajk, sudstvo, Foto: Vesko Belojević
štrajk, sudstvo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.10.2011. 13:48h

Svi crnogorski sudovi priključili su se jednosatnom štrajku sudske administracije, saopštio je predsjednik sindikata pravosuđa Duško Zarubica.

Službenici i namještenici u Osnovnim sudovima u Podgorici, Baru, Kotoru, Herceg Novom, Ulcinju, Kolašinu, Cetinju, Danilovgradu, Žabljaku, Nikšiću, Pljevljima, Rožajama, Plavu, oba Viša suda, oba Privredna suda, Upravni, Ustavni i Apelacioni sud, te zaposleni u Sekretarijatu sudskog savjeta neće raditi od 11 do 12 časova, do 10 oktobra.

Predsjednik sindikata pravosuđa Duško Zarubica rekao je da su, prema njegovim informacijama sa terena, štrajkovali svi zaposleni u sudskoj administraciji, te da se nada da će im osim Ministarstva pravde, u ispunjenju zahtjeva pomoći i Agencija za mirno rješavanje sporova.

"Za sada nam se niko od nadležnih nije obratio. Dobili smo podršku od više sudija, jer oni najbolje znaju kako odgovorne poslove obavljaju ovi ljudi, a koliko zarađuju", naveo je Zarubica.

Građane su, u podgoričkom Osnovnom sudu od 11 do 12 časova, na ulazu čekali portiri ne dozvoljavajući ulaz u zgradu, a sva suđenja zakazana u tom periodu bila su odložena.

Jednosatni štrajk počeo je u petak, jer zaposleni u sudstvu zahtijevaju zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, kao i pojedinačnog kolektivnog ugovora kod poslodavca za zaposlene u sudstvu, te povećanje zarada za službenike i namještenike.

Prosječna plata namještenika u sudu je 227 eura, državnim službenicima sa završenim pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom je 399, dok sekretari sudova zarađuju 415 eura.

Bonus video: