Cimbaljević: Parada u Podgorici izvjesnija jer je “oslobođena prepreka”

Cimbaljević smatra i da postoji međusobna povezanost najava, otkazivanja i zabrana parada ponosa na prostoru zapadnog Balkana
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 14:57h

Paradu ponosa, prvu u Crnoj Gori, organizovaće civilno društvo, uz Vladinu podršku, a zajedno će odabrati optimalan trenutak i kvalitetno pripremiti taj događaj, poručio je izvršni direktor LGBT Foruma Progres, Zdravko Cimbaljević.Cimbaljević je naveo da će se parada ponosa u Podgorici odžati, ali ovaj put, kako je rekao, imaće dobru komunikaciju i saradnju sa crnogorskom Vladom.“Prvu paradu, slobodan sam reći, organizovaće civilno društvo uz podršku Vlade. Zajednički ćemo izabrati optimalni trenutak i kvalitetno pripremiti taj istorijski događaj. Na pragu smo odnosa u kojem će Vlada i civilno društvo jedni druge aktivno slušati i međusobno uvažavati. Nadam se da ćemo uskoro izaći sa konkretnijim detaljima”, saopštio je Cimbaljević.

"Oslobođena prepreka"On je naveo i da je parada u Podgorici izvjesnija jer je “oslobođena prepreka”.

Prema njegovim riječima, savjetnik za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije u kabinetu premijera, Jovan Kojičić, više nikada neće imati priliku da učestvuje u organizovanju parade.

“Zbog nekorektnog odnosa prema Vladi i civilnom društvu, njihove obostrane kompromitacije kroz pristup Piroman-Vatrogasac i izgubljenog povjerenja, sebe je isključio iz daljih procesa”, dodao je Cimbaljević.On je ocijenio da je parada ponosa u Podgorici realnost i potreba. “Za LGBT populaciju šetnja je čin oslobađanja i poziv okruženju da je prihvati i integriše a državi prilika da provjeri svoje kapacitete i politiku ljudskih prava”.

Parada u Podgorici izvjesnija jer je “oslobođena prepreka”

Crnogorska Vlada ugrozila događajPrema njegovim riječima, podgorička povorka je odgođena zbog nedovoljne političke podrške.

"Podgorička povorka je odgođena zbog nedovoljne političke podrške"

Javni funkcioneri se stide od zvaničnog pojavljivanja na LGBT okupljanjimaOn je kazao da nije dobro da se javni funkcioneri suzdržavaju i stide od zvaničnog pojavljivanja na njihovim okupljanjima i ponovio da im treba njihova podrška i prisustvo.“Trebaju nam sa političkim autoritetom koji imaju i političkim funkcijama koje obavljuju a ne kao obični građani. To šalje poruku naše prihvaćenosti i ravnopravnosti”, dodao je Cimbaljević.To, kako je naveo, znači prestanak tretiranja homoseksualnosti kao bolesti i njene zloupotrebe za pritiske i ucjene. “Poziranje sa liderima, koje narod obožava, šalje poruku najširim slojevima da su LGBT osobe zaslužuju bezbjedan život. To poruka je jača od činjenica koje već decenijama promoviše nauka”.

Galerija

Bonus video: