Biljana Medenica, prva Crnogorka koja se popela iznad 7.000 metara!

Odlazim u planine zbog toga što ih volim i, možda će zvučati čudno, ali izlazak na Bobotov kuk ili Crnu glavu, meni je podjenako bitan
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 14:09h

Prva Crnogorka koja je osvojila planinski vrh veći od 7.000 metara Biljana Medenica i predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Luka Mitrović bili su gosti predsjednika opština Kolašin i Mojkovac , Darka Brajuškovića i Dejana Medojevića.

Medenica koja je iz Kolašina, u avgustu je kao član ekspedicije Balkanske planinske unije, uspjela je da se uspenje na jedan od vrhova planinskog vijenca Pamir u Kirgistanu.

Podsjećajući da je prve „planinarske korake” napravila na planini Bjelasici, Medenica je kazala da crnogorske planine imaju veliki potencijal kako za planinarstvo tako i za planinarski turizam.

"Odlazim u planine zbog toga što ih volim i, možda će zvučati čudno, ali izlazak na Bobotov kuk ili Crnu glavu, meni je podjenako bitan kao izlazak na Lenjinov vrh (7.134) vijenca Pamir. Nijesam se ništa drugačije osjećala. Uživala sam u svakom trenutku", rekla je Medenica.

Samo dvoje Crnogoraca bilo planinskom masivu Pamir

Medenica priča da je vidjela jedan dio Himalaja i to je bilo čudesno, pa planira da jednog dana ode tamo. Kolašinka je članica Planinarskog kluba Komovi i već deset godina bavi se planinarenjem, a do sada je osvojila Mon Blan (4808 metara), Grand Paradiso (4061m), Ararat (5137m), kao i Elbrus na Kavkazu koji je nezvanično najviši evropski vrh.

Ona je podsjetila da je do sada samo dvoje Crnogoraca bilo planinskom masivu Pamir , koji je , kako je kazala jako interesantan ne samo za profesionalne planinare, već i za pješačke ture.

Bonus video: