Velik odziv već prvog dana štrajka upozorenja sudske administracije

Sindikalci će čekati do 10. oktobra odgovor poslodavca, a zatim će odlučiti o daljim potezima i eventualnoj radikalizaciji protesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 10:36h

Prvi dan štrajka upozorenja sudske administracije počeo je, kako kaže predsjednik Sindikata pravosuđa Duško Zarubica, velikim odzivom.

Zahtjevi sudske administracije upućeni su danas Vladi Crne Gore, tako da povratne informacije radnici još nemaju. Zarubica kaže da su se radnicima pridružili ne samo sudije, već i neki predsjednici sudova da daju podršku.

Samo u podgoričkom Osnovnom sudu u holu je za vrijeme jednosatnog štrajka upozorenja bilo 110 zaposlenih, od ukupno 150, dok je njih dvadesetak odsutno s posla.

Prema do sada raposloživim podacima, u barskom sudu štrajk je podržalo 84 odsto zaposlenih, u hercegnovoskom njih 95,5 odsto, dok je administarcija cetinjskog Osnovnog suda 100 odsto u štrajku. U podgoričkom privrednom Privrednom sudu 94 odsto zaposlenih stupilo je u štrajk upozorenja.

Zarubica je kazao da će ih u ponedjeljak podržati i kotorski Osnovni sud, gdje od 19 radnika njih 18 su već potpisali inicijativu poslatu upravi suda.

Predstavnici Sindikata zaposlenih u sudstvu od danas će svakodnevno organizovati jedsnosatni štrajk upozorenja nezadovoljni nivoom zarada. Štrajk će trajati od 11 do 12 časova.

Zarubica je ranije kazao da zaposleni u sudstvu zahtjevaju zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, kao i pojedinačnog kolektivnog ugovora kod poslodavca za zaposlene u sudstvu i povećanje zarada za službenike i namještenike.

On je pozvao nadležne organe da što prije počnu pregovore, da bi se, kako je pojasnio, kroz socijalni dijalog došlo do najboljih mogućih rješenja.

Sud u Baru

Zarubica je kazao da zaposleni u sudstvu imaju najnižu zaradu od svih u državnoj upravi. “Zarada zapisničara je 265 eura. Zarada savjetnika i sekretara sudova, koji imaju položen pravosudni ispit, je 448 eura. Ukupan neto iznos avgustovskih zarada za sudsku administraciju iznosio je oko 340 hiljada eura”, pojasnio je on.Prema njegovim riječima, sindikalci će čekati do 10. oktobra odgovor poslodavca, a zatim će odlučiti o daljim potezima i eventualnoj radikalizaciji protesta.U Sindikatu očekuju da će se veliki broj zaposlenih u sudstvu odazvati pozivu na štrajk upozorenja

Galerija

Bonus video: